back

В’ячеслав Чаус: Програма сприяння функціонуванню української мови як державної в області має бути дієвою

09-03-2023 | 16:22

На цьому сьогодні наголосив начальник ОВА на засіданні з обговорення проєкту відповідної Програми. Це вже вдруге, коли фахівці різних сфер зібралися обговорити це нагальне питання. Сьогодні до діалогу долучився очно і Уповноважений із захисту державної мови, член Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України Тарас Кремінь.

«Відповідна Програма повинна бути в кожному регіоні та навіть громаді. Чернігівщина має позитивний досвід: Ніжин – перше місто в Україні, у якому з’явився такий документ», - зауважив Уповноважений із захисту державної мови.

Проєкт програми включає три напрямки роботи: моніторинг та контроль за розвитком та функціонуванням української мови; популяризацію української мови як державної серед жителів регіону; підвищення рівня культури професійного мовлення.

У переліку запропонованих заходів: від аналізу репертуару театрів, фондів бібліотек до створення власного унікального контенту.

Зокрема, в планах створення аудіокнижок місцевих авторів.

Значна увага приділена поширенню української мови в побуті.

У цьому контексті Тарас Кремінь особливо акцентував на питанні мовних курсів та запропонував організувати такі при обласному інституті післядипломної педагогічної освіти — для якнайширших категорій населення.

Зібрання підіймало й питання охоплення області вітчизняним теле- та радіосигналом, доступності до місцевої періодичної преси.

«Програма сприяння функціонуванню української мови як державної в області має бути дієвою. Звісно, на обласному рівні нема достатнього фінансового ресурсу, аби закрити глобальні питання. Зокрема: будівництво веж та встановлення потужних передавачів для посилення україномовного теле- та радіосигналу чи значне оновлення книжкового фонду усіх бібліотек. Але і в цьому напрямку теж є певні напрацювання. Також є чимало інших питань, які можна реалізувати на регіональному рівні», - зауважив В’ячеслав Чаус.

Також начальник ОВА повідомив, що поза Програмою вже організовано перше надходження якісної україномовної літератури до обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка.

Зібрання висловило чимало пропозицій, зокрема щодо попереднього дослідження цільових груп та створення спеціальної мовної ради при ОВА. Усі висловлені ідеї опрацюють, внесуть до проєкту Програми та найближчим часом винесуть на публічне обговорення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації