back

У Корюківці вшанували жертв наймасштабнішої каральної операції нацистів під час Другої світової війни

01-03-2023 | 13:03

Пам’ятний захід, присвячений 80-м роковинам трагедії 1943 року, коли нацисти в ході каральної операції повністю знищили поселення з усіма мешканцями, відбувся сьогодні у Корюківці. Так, ця трагедія у містечку на Чернігівщині за кількістю жертв майже в 45 разів перевищує білоруську Хатинь, у 21 раз — чеське Лідице, в 11 раз — французький Орадур-сюр-Глан.

Разом з корюківською громадою пам’ять усіх невинно вбитих хвилиною мовчання вшанували начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус та його заступник Дмитро Синенко, голова обласної ради Олена Дмитренко зі своїм заступником Дмитром Блаушем, голова Корюківської районної ради Віктор Чернуха, депутат обласної ради Олександр Левицький.

«Корюківка. 80 років тому. Вбито та спалено близько 7 тисяч невинних мешканців. Про найбільший воєнний злочин Третього Рейху проти мирного населення довго мовчали. Та пам'ять не стерти.

Ягідне. Рік тому. Близько 300 осіб у нелюдських умовах. Справа рук послідовників найгірших методів війни. Про це від дня звільнення області знає увесь світ.

І тоді, і зараз ми незламні. Ми встоїмо. Ми не пробачимо», — наголошує В’ячеслав Чаус.

Учасники заходу поклали квіти до Меморіалу на честь героїчного опору місцевих жителів нацистським загарбникам. А вже в урочищі Гай — на місці перепоховання жертв Корюківської трагедії — заупокійну літію відправив керуючий Чернігівською єпархією Православної Церкви України єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації