back

На Чернігівщині успішно реалізується урядова програма з енергоефективності

24-02-2023 | 16:54

Понад 146 тисяч старих ламп розжарювання жителі Чернігівщини обміняли на нові енергоощадні LED-лампи в рамках урядової програми з енергоефективності. До сьогодні послуга була доступна в містах і селищах міського типу, а від завтра нею можна буде скористатися і в селах. Загалом Чернігівській області для обміну серед населення передбачено біля пів мільйона ламп.

Використання світлодіодних ламп дозволить зменшити споживання електроенергії, а домогосподарствам – сформувати нові побутові звички й економити на рахунках.

Ініціативу щодо реалізації цього проєкту в Україні озвучив Президент України Володимир Зеленський на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» торік у грудні. Європейський Союз заявив про готовність закупити 30 мільйонів LED-ламп та з січня 2023 року поетапно й безкоштовно передає їх Україні. Ще 5 мільйонів ламп виділить уряд Франції. 

Варто зауважити, що за даними «Укренерго», в Україні до 40 % енергії споживається домогосподарствами. При цьому багато українців все ще використовують звичайні лампи розжарювання в побуті. Типова лампа розжарювання споживає 60 Вт на годину, а середня світлодіодна лампа такої ж яскравості — 7-8 Вт, забезпечуючи економію електроенергії в середньому у 8 разів. За оцінками енергетиків, перехід на світлодіодні лампи допоможе країні загалом споживати на 7-10 % менше електроенергії в моменти пікового навантаження.

Як повідомлялося раніше, реалізація програми з обміну ламп розжарювання на світлодіодні на місцях покладена на регіональні відділення «Укрпошти» та обласні державні адміністрації. Зокрема, ОДА доручено забезпечити фінансування витрат, пов’язаних із перевезенням та утилізацією обміняних ламп. У Чернігівській області такі заходи проводитимуться в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду. Наразі Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА через систему ProZorro визначено виконавця зазначених робіт – це ТОВ «ІСКРА-ТРАНС-ЛОГІСТИК», яке запропонувало найнижчу ціну та з яким укладено відповідний договір.

Нагадаємо, що в рамках урядової програми кожен громадянин, який досяг віку 18 років, може обміняти п’ять старих ламп розжарювання на 5 нових LED-ламп. Для цього треба звернутися до місцевого відділення «Укрпошти», або залишити заявку в додатку «Дія» та обрати там відділення «Укрпошти» для отримання LED-ламп.

Очікується, що реалізація зазначеного проєкту допоможе нашій державі суттєво зміцнити свою енергетичну безпеку та знизити дефіцит в енергосистемі, спричинений постійними ракетними ударами Росії по критичній інфраструктурі України. Ця нова програма є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації