back

Пам’ятаємо кожного: в обласному центрі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

20-02-2023 | 14:07

Події, що відбулися в Україні дев’ять років тому, назавжди змінили хід нашої історії. Тоді громадянська і національна відвага та самовідданість, сила духу і стійкість українців повернула нашій країні європейський вектор розвитку. Але за цей вибір чимало хто заплатив власним життям. Так, з 18 по 20 лютого 2014-го у Києві силові загони тодішньої влади розстріляли мирний протест українських громадян. 20 лютого загинуло найбільше учасників — 48. Їх разом з іншими 54 загиблими і смертельно пораненими майданівцями та п’ятьма активістами, які загинули навесні 2014 року з початком російської агресії на Сході України, назвали Героями Небесної Сотні.

Пам’ять героїв, які відстоювали свободу і незалежність України, вшанувала сьогодні громада Чернігівщини, зібравшись біля однойменної меморіальної стели на головній площі Чернігова. До заходу долучилися начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, голова облради Олена Дмитренко та її заступник Дмитро Блауш, начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський, командувач військ ОК «Північ» генерал-майор Віктор Ніколюк.

«Сьогодні в Україні триває війна. Сьогодні на нашу землю прийшов російський ворог. Щодня ми втрачаємо найкращих. Щодня гинуть захисники, які боронять нашу землю. Щодня ворог вбиває цивільних... Але я впевнений, що ми переможемо. Адже ми сильні, ми вільні і, як ніколи, маємо безпрецедентну підтримку всього цивілізованого світу. Водночас маємо пам’ятати кожного, хто віддав своє життя за незалежність нашої країни. Кожного героя. Герої не вмирають!» — звернувся до зібрання В’ячеслав Чаус.

Небесна Сотня — це перші герої російсько-української війни. Серед них і наші земляки — Андрій Мовчан, Василь Прохорський і Віктор Орленко. Як зазначив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, на честь кожного героя в обласному центрі перейменовані вулиці (минулого тижня рішення відповідної комісії стосувалося провулка Костромського, що стане вулицею Віктора Орленка).

Під час заходу виступили й учасники Революції Гідності. Серед них — Василь Чепурний:

«Революція, яку ми сьогодні згадуємо, називається Революція Гідності. Думаю, це є одне із визначальних, що відрізняє нас від росіян. З гідності починається людська особистість. Без гідності немає людини. Чи мають гідність росіяни? Ні, не мають. Зате вони мають гординю, бо саме на гордині базована ідеологія «русского міра». Гординя воює сьогодні із гідністю. Але перемагає завжди гідність».

Заупокійну літію провів настоятель храму Михайла та Федора у м. Чернігові Чернігівської єпархії ПЦУ Олег Сіренко.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації