back

Презентовано збірник статей «Георгій Вороний та його родинне оточення»

05-03-2013 | 17:28

28 квітня 2013 року в області відзначатиметься 145-а річниця з дня народження Георгія Феодосійовича Вороного – видатного українського вченого-математика, професора Варшавського університету, члена-кореспондента Петербурзької академії наук. Його ім’я належить до плеяди видатних постатей Чернігівщини, де він народився і похований.

5 березня в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г.Короленка у рамках виконання плану заходів про відзначення річниці від дня народження видатного земляка відбулася презентація історико-наукового видання «Георгій Вороний та його родинне оточення», участь у якій взяв в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика.

У своєму виступі він, зокрема, зазначив, що Чернігівська земля виплекала багато талантів, яких пам’ятає, шанує, якими щиро пишається. Серед знаних в Україні та поза її межами – уродженець Варвинщини Георгій Вороний, якого називають найяскравішою особистістю в історії математики кінця ХІХ – початку ХХ століття, творцем геометричної теорії чисел.

«Сьогодні його нащадки віддають данину поваги Георгію Вороному за його грандіозний внесок у найоригінальніше творіння людського духу – математику. Яскравим свідченням цього є підготовка збірника статей «Георгій Вороний та його родинне оточення», видання якого здійснено за підтримки Чернігівської обласної державної адміністрації», - підкреслив Юрій Музика.

Голова Благодійного фонду імені Георгія Вороного Ольга Оберемко розповіла присутнім про підготовку та видання книги. За її словами, понад рік редакційна колегія по крихтах збирала матеріали для збірника.

У збірник увійшли матеріали і публікації вчених, дослідників, краян, журналістів про всесвітньовідомого українського математика, нашого земляка Георгія Феодосійовича Вороного (1868—1908) та непересічних представників його родини.

Книга містить сім розділів, у яких відображено життя Георгія Вороного та його родини, його визнання, викладено значення його праць, висвітлено заходи з вшанування та роботу Благодійного фонду.

Видання розраховане на краєзнавців та науковців, педагогів, студентів та школярів, усіх тих, хто любить рідний край та цікавиться історією Чернігово-Сіверської землі та її видатними земляками.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації