back

Як запобігти отруєнню бджіл засобами захисту рослин — розповіли фахівці на Чернігівщині

09-02-2023 | 13:40

Питання профілактики отруєння бджіл під час обробітку полів були в центрі уваги учасників учорашньої онлайн-наради, яку організували Чернігівська ОВА, Головне управління Держпродспоживслужби в області та Департамент агропромислового розвитку ОВА.

Йшлося, зокрема, про стан бджільництва області та взаємодію між аграріями і органами місцевого самоврядування щодо своєчасного оповіщення бджолярів про час обробітку полів отрутохімікатами.

Учасники наради дізналися про алгоритм дій у випадку загибелі бджіл, зокрема внаслідок ймовірного отруєння пестицидами.

Протягом минулого року на Чернігівщині не було офіційно встановлено жодного випадку масової загибелі бджіл, зокрема і через отруєння засобами захисту рослин, повідомив начальник ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.

Ситуація залишається стабільною та контрольованою. На сьогодні в регіоні зареєстровано і паспортизовано 1465 пасік, котрі налічують понад 57680 бджолосімей.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області відпрацювало алгоритм видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, єдині підходи щодо формування тарифів за проведення ветеринарно-санітарних заходів на пасіках (диспансеризацію) і до проведення лабораторно-діагностичних досліджень на хвороби бджіл.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОВА Олег Крапивний розповів про порядок реєстрації та розміщення пасік.

«Органи місцевого самоврядування, землекористувачі і територіальні управління Держпродспоживслужби мають бути поінформовані про планове місце розташування пасік», — наголосив він.

Яким чином відбирати, зберігати і транспортувати для проведення досліджень зразки бджіл та продуктів бджільництва у разі масовій загибелі комах-медоносів — розповіла директор Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ірина Сероштан.

За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку
Чернігівської обласної військової адміністрації