back

Завдяки процесу приватизації в області до держбюджету надійшло торік 11 млн грн

03-02-2023 | 17:15

Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях підбило підсумки роботи за минулий рік.

«Повернення довіри громадян та бізнесу до процесів приватизації та оренди  за новими  прозорими правилами – запорука успіху. Війна – це не привід зупинятися, а навпаки – стимул до пришвидшення всіх процесів та ще потужнішого включення в роботу задля перемоги, — зазначила заступниця начальника Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області Регіна Барабаш. — Часто питають, чи доцільна приватизація під час війни, чи, можливо, варто було б почекати до кращих часів. Ми впевнено можемо відповісти, що приватизація під час війни – правильне рішення. Зараз надзвичайно важливо дати бізнесу працювати, зберегти робочі міста, а нам — продовжувати приватизувати державне майно та проводити пошук відповідальних інвесторів».

Підсумком приватизаційної кампанії 2022 року, враховуючи наявні умови праці, стали результативні аукціони: 6 успішно проведених приватизаційних аукціонів та 5 підписаних договорів купівлі-продажу об’єктів малої приватизації. Як результат — надходження коштів до держбюджету склали 11 млн грн з ПДВ (2020 рік — 16,1 млн грн з ПДВ, 2021-й — 85,8 млн грн з ПДВ).

Також упродовж минулого року Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області провело 63 аукціони з оренди державного майна:

  • 47 аукціонів — нові об’єкти оренди;
  • 16 аукціонів — продовження договорів оренди раніше укладених.

Всього торік підписано 77 договорів оренди державного майна, в результаті чого надходження коштів до держбюджету склали 3,221 млн грн.

Ще один напрям — об’єкти позастатутного майна. Наразі в Управлінні ФДМУ у Чернігівській області таких налічується 112. У 2022 році відбулася передача в комунальну власність 7 об’єктів житлового фонду. Протягом попередніх років прийнято управлінських рішень щодо 3632 об’єктів.

Управління постійно контролює виконання умов договорів купівлі-продажу, укладених у попередні періоди та поточного року. Протягом 2022-го перевірено 21 договір купівлі-продажу. Зобов’язання по дев’яти виконані в повному обсязі, і ці договори знято з контролю актами підсумкової перевірки.

Також Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області реалізує державну політику у сфері оціночної діяльності. Упродовж минулого року профільні фахівці виконали рецензування 68 звітів про оцінку майна (37 — з метою розрахунку орендної плати, 31 — на запити зацікавлених осіб). Здійснено рецензування 31 акта оцінки збитків, завданих державному майну, забезпечено проведення конкурсу з відбору суб’єктів оціночної діяльності для проведення оцінки об’єкта приватизації.

Розроблено Методику оцінки збитків завданих бізнесу через російську агресію. Вона стане в пригоді українцям, які звертатимуться до міжнародних судів за отриманням компенсацій.

Управління запрошує потенційних інвесторів та орендарів до участі в онлайн-аукціонах для інвестування в модернізацію активів, придбаних на приватизаційних аукціонах або взятих в оренду, що пожвавить економічну діяльність в області.

За повідомленням Управління забезпечення реалізації  повноважень
у Чернігівській області Регіонального відділення  Фонду державного
майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях