back

Перший індустріальний парк в Чернігівський області — зареєстровано

24-01-2023 | 15:05

Сьогодні Уряд ухвалив рішення про внесення індустріального парку «Менський» до Реєстру індустріальних (промислових) парків.

Чернігівська ОВА здійснює необхідні кроки для розбудови сучасних промислових зон та створення індустріальних парків.

Спільно із ініціатором створення — Менською міською громадою — обласна державна адміністрація пройшла довготривалий процес підготовки документів для створення і реєстрації  індустріального парку «Менський».

Індустріальний парк буде створений у місті Мена Корюківського району на земельній ділянці загальною площею 68,5860 га.Серед пріоритетних видів діяльності учасників парку:

  1. Переробна та харчова промисловість (переробка сільськогосподарської продукції, виробництво харчових продуктів та напоїв);
  2. Оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини;
  3. Науково-технічна діяльність.

Суміжними видами діяльності можуть бути: виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції (будівельних матеріалів); легка промисловість; інформація та телекомунікації тощо.

Для резидентів індустріальних парків чинним законодавством передбачені відповідні економічні стимули:

  • звільнення від імпортного ПДВ і мита при імпорті нового обладнання;
  • звільнення від податку на прибуток на 10 років у разі ведення діяльності в межах ІП;
  • пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю від місцевої влади.

Створення та функціонування індустріального парку «Менський» сприятиме активізації інвестиційної діяльності, підвищенню ділової активності, створенню нових робочих місць. Як наслідок — підвищенню конкурентоспроможності та соціально-економічному розвитку міста та регіону в цілому. Надалі індустріальний парк має стати точкою росту економіки та післявоєнної відбудови України.

Департамент економічного розвитку Чернігівської ОДА відкритий до того, щоб ділитися досвідом, отриманим у процесі підготовки необхідних документів, з потенційними ініціаторами створення інших індустріальних парків.

За повідомленням Департаменту економічного розвитку
Чернігівської обласної державної адміністрації