back

Цифровізація мисливської галузі: що змінюється?

24-01-2023 | 15:05

На час воєнного стану полювання в Україні заборонено, але це не означає, що розвиток мисливського господарства не відбувається.

Звичайно, першочергово лісівники опікуються тваринами, розширюють та поліпшують умови їхнього існування. Єгері та лісівники регулярно розвозять корми у годівниці та на підгодівельні майданчики, допомагаючи таким чином тваринам пережити «голодний» період та холод, зберегти сили для розмноження, росту молодняка, а також попередити довготривалі міграції у пошуках поживи. У лісових угіддях підгодівлю організовують для шляхетного та плямистого оленів, кабана, козулі, зайця. В польових угіддях підгодовують зайців, фазанів та куріпок.

Також триває робота над цифровізацією послуг у сфері мисливства. Наприкінці 2022 року набрав чинності наказ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України «Про затвердження порядку видачі посвідчень мисливця і щорічних контрольних карток обліку добутої дичини і порушень правил полювання».

Що передбачено?

Тепер громадяни України зможуть отримати адмінпослуги у сфері мисливського господарства та полювання незалежно від їхнього місця реєстрації. 

Складання іспитів буде супроводжуватися фото-, відеофіксацією. Тобто максимальна прозорість. У планах — отримати для адаптації програмний продукт для проходження тестування, щоб отримати посвідчення мисливця. Мова йде про програму, яка використовується в сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ під час складання іспитів водія на право керування транспортними засобами.

До речі, громадськість може взяти участь у формуванні екзаменаційних питань до складання іспитів на отримання посвідчень мисливця. Проєкт можна знайти на сайті Держлісагентства.

Крім того, нині фахівці працюють над створенням комплексної системи «Мисливець», що об’єднає в собі всі регіональні бази. Тепер це буде зручна уніфікована платформа.

За інформацією  Державного агентства
лісових ресурсів України