back

Вп’яте на Чернігівщині перебуває делегація Латвії: нові завдання та огляд зробленого

14-01-2023 | 17:54

Сьогодні в Іванівській громаді побувала потужна делегація Латвійської Республіки на чолі зі спікером Сейму Едвардсом Смілтенсом, у супроводі заступника голови ВРУ Олени Кондратюк. До візиту також доєднався Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява. Прибув і Надзвичайний та Повноважний Посол України в Латвії Олександр Міщенко.

Зустрічали гостей начальник ОВА В’ячеслав Чаус, голова обласної ради Олена Дмитренко, голова Іванівської ТГ Олена Швидка.

Варто зазначити, що офіційні латвійські делегації в області вже вп’яте. Попередні зустрічі були дуже продуктивними. За підтримки латвійських партнерів відремонтовано приміщення УТОГ. Надана допомога дитячим соціальним закладам та УТОС. На рівні волонтерських, бізнесових та державних ініціатив підтримка до області надходить з перших днів вторгнення.

«За кілька місяців до повномасштабного вторгнення на Чернігівщині проходив економічний форум з країнами Балтії. Тоді ми спланували багато корисного для нашого регіону та Латвії. Впевнений, що ми не відступимо від цих планів, а лише відтермінуємо їх до часу нашої Перемоги, - зауважив В’ячеслав Чаус. – Сьогодні ж хочу подякувати за всю підтримку, яку надає народ Латвії на всіх фронтах: військовому, економічному, інформаційному. Особливо вдячний за здійснення новорічних дитячих мрій вихованців інтернатних закладів. Це неоціненно».

До слова, від дітей згаданих закладів на знак вдячності своїм чарівникам сьогодні було передано поробки та малюнки.

Принагідно спікер Сейму Едвардс Смілтенс для освітніх установ області вручив десять ноутбуків.

«Наш народ пишається тим, що допомагає вам як тут, так і створюючи відчуття дому для тисяч ваших співвітчизників на нашій землі, – сказав глава Сейму. – Чернігівщина зробила неймовірне, зупинивши ворога на шляху до столиці, прикривши собою всю Європу. Ви надихаєте своєю мужністю і додаєте її нам».

Окрім вже зробленого зібрання обговорило ймовірні теми для подальшої співпраці. Так В’ячеслав Чаус зазначив, що для області нагальним є забезпечення генераторами та іншим обладнанням; даються взнаки втрати шкільних автобусів; актуальним є забезпечення модульними будинками, які можна встановлювати на приватних ділянках.

У рамках візиту делегація також ознайомилася з ходом відновлення будинків в Ягідному. За кошт Латвійської Республіки там працюють над сімома помешканнями.

Звісно, побували і вже в історичному підвалі місцевої школи, де російські військові у березні минулого року тримали усе село.

«Допомога у відновленні, зокрема і Латвії, дуже цінна. Однак, ми маємо зробити все, аби притягнути до відповідальності рф. Нам треба спільні законодавчі ініціативи, аби отримати репарації від країни-агресорки, аби вже зараз заморожені активи російських олігархів стягувати на користь України. І ми над цим спільно працюємо», - підсумувала заступник голови ВРУ Олена Кондратюк.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації