back

Коли антибіотики не діють: чим загрожує людству антибіотикорезистентність

03-01-2023 | 12:47

Антибіотикорезистентність – процес набуття бактеріями стійкості до лікування, що прискорюється внаслідок неправильного вживання антибіотиків без призначення та контролю лікаря. З кожним роком внаслідок цього лікувати бактеріальні інфекційні хвороби стає все складніше.

А вже зовсім скоро нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які наразі швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними для великої кількості людей.

Ефективні колись проти небезпечних хвороб ліки стають недієвими надзвичайно швидкими темпами. Цей список не вичерпний і з часом буде доповнюватися іншими хворобами, якщо продовжувати ігнорувати цю проблему.

Якщо антибіотики перестануть діяти – 3 з 10 випадків пневмонії можуть призвести до смерті, менше ніж 25% людей, які хворіють на туберкульоз, матимуть шанс вилікуватися. Приміром, менінгіт, ангіна, вушна інфекція, кесарів розтин можуть стати летальними.

Чи може людство винайти нові антибіотики?

Попри темпи поширення проблеми, розробки нових антибактеріальних препаратів тривають. Однак це багаторічний процес, що передбачає дослідження, тестування та випробування ліків. Натомість масштаби поширення стійкості та пристосування бактерій настільки швидкі, що нових розробок також недостатньо, якщо не докладати інших зусиль, крім виробництва нових ліків.

Тому пам’ятайте: антибіотики – лише за рецептом лікаря!

Управління охорони здоров'я
Чернігівської обласної військової адміністрації