back

Безкоштовна медична допомога: благодійники привезли лікарів та ліки на деокуповані території

13-12-2022 | 15:51

Днями відбувся черговий виїзд групи «мобільних лікарів» на територію, звільнену від російського окупанта. Цього разу клініка на колесах приїхала до села Киїнка Чернігівської області. Місцеві жителі змогли безкоштовно пройти обстеження, здати необхідні аналізи у мобільній лабораторії та отримати ліки. Проєкт організовано благодійним фондом «Диво.юа» за підтримки фармацевтичної компанії «Фармак». 

Під час боїв навколо Чернігова село Киїнка було одним із тих, що взяло на себе основні удари ворога, адже опинилося фактично на лінії фронту і дуже страждало від обстрілів.  Багато «прильотів» були на подвір'я мирних жителів. Багато людей втратили житло.

Зазнала значних руйнувань і амбулаторія в Киїнці. Нині вона вже відремонтована, але поки що не працює.

«Місцеві ще не відійшли від жаху, який пережили в окупації. Люди розповідають про те, як сиділи в холодних підвалах під час обстрілів. Коли жінка з нашої реєстратури запитала в бабусі, якими хворобами та перехворіла, то почула відповідь, від якої виступає холодний піт: онкологія, цукровий діабет, інсульт. Таких відповідей було, на жаль, багато. Запущені хронічні хвороби, стрес, панічні атаки, загибель близьких… Весною, під час обстрілів села, лікарі приймали хворих і поранених в підвалі зруйнованої школи. Зараз цим людям дуже важливо відчути, що їх не забувають, що про них піклуються. Особливо не вистачає психологічної підтримки стареньким», — розповідає співзасновниця проєкту «Мобільні лікарі» Антоніна Захарова.

У межах проєкту медики прибувають до населених пунктів, що постраждали від російської армії, на спеціальному автомобілі. Величезну вантажівку переобладнали в мобільну лабораторію, кабінет УЗД та аптеку.

Щоб пройти обстеження, людині достатньо просто підійти до місця дислокації вантажівки та записатися на прийом до лікаря. Для кожного пацієнта складається медична карта. Лікар проводить первинне обстеження і направляє людину на здачу аналізів. Уже за декілька годин результати аналізів готові, і терапевт може призначити необхідні ліки, які тут же безкоштовно видаються пацієнтові. На місці працювали терапевти, гастроентерологи, хірург.

«Доступ до медичного огляду та ліків — це базова потреба та право кожної людини. Тому завдання проєкту «Мобільні лікарі» полягає у двох важливих аспектах: надавати доступ до лікування там, де це зараз найпотрібніше, а також привертати увагу широкої спільноти до цієї проблеми. Таким чином можна об’єднувати більше людей, організацій та бізнесів для її вирішення», — зазначає директорка з корпоративних комунікацій «Фармак» Євгенія Піддубна.

Під час виїзду медиків проєкту понад 100 жителів Киїнки змогли пройти діагностику, отримати консультацію лікаря та безкоштовні лікарські засоби. Людей приймали як у спеціальній вантажівці, так і в обладнаній організаторами місцевій амбулаторії, куди вони привезли свої меблі та медичне обладнання. 

За повідомленням компанії «Фармак»