back

Потужні генератори від благодійників прямують до громад області

06-12-2022 | 16:33

Данська компанія ROCKWOOL допомагає Чернігівщині перезимувати. Так, генератори, що раніше надійшли до області, зараз прямують до її громад. Загалом 60 одиниць «роз’їхалися» сьогодні в різні куточки нашого регіону — 47 ТГ.

Приміром, дві одиниці потужністю 10-12 кВт отримала Киселівська громада.

«Генератори слугуватимуть для потреб снов’янської школи та брусилівського садочка. Перший заклад опалюється газом. Тож за відсутності світла немає й подачі тепла. Опалення ж у садочку повністю на електриці. Завдяки такій допомозі питання вдасться розв’язати», — розповів сільський голова Володимир Шелупець.

Двома генераторами підсилилася і Тупичівська ТГ. За словами її очільниці Лариси Шовкової, їх використовуватимуть в адміністративно-господарському корпусі центру громади та місцевій школі. Лариса Шовкова зазначила, що за підтримки донорів вдалося забезпечити генераторами кожен старостат.

По одній одиниці отримали Комарівська та Ріпкинська громади.

«Дякуючи іноземним партнерам та обласній військовій адміністрації, сьогодні отримуємо вже другий генератор. Його встановимо у комарівському ліцеї. Загалом маємо шість генераторів. Один для сільської ради закупили за кошти комунального підприємства, ще з трьома допомогли польські колеги. Щоб закрити потребу, нам потрібен ще один трифазний. Є генератори і в старостатах, але не у всіх. Над цим працюємо», — поділився голова Комарівської ГТ Віктор Бондаренко.

У Ріпкинській громаді, як зазначив її голова Сергій Гарус, генератор направлять у медичну сферу:

«Генератор потужністю 12 кВт працюватиме у лікарні, щоб у разі аварійного відключення світла можна було оперативно перепідключитися. Там є і старий, радянського зразка, але він споживає пального майже втричі більше. Цей же — економічний. Єдине, що потрібно, — дотримуватися вимог експлуатації і періодично проводити технічне обслуговування».

Дещо раніше Ріпкинська громада отримала генератор на 32 кВт. Він працює на водозаборі, що дозволяє стабільно подавати воду населенню у разі відключення електроенергії.

Очільники згаданих тергромад переконують: проблем із пальним поки що немає.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації