back

Чи буде облаштовано пішохідні переходи автономним освітленням?

05-12-2022 | 10:27

На минулому тижні заступник начальника ОВА Дмитро Іванов взяв участь в ефірі українського радіо «Чернігівська хвиля» в обговоренні питання автономного освітлення пішохідних переходів у місті Чернігові.

Нагадаємо, що спільним рішенням Ради оборони області від 15 листопада органам місцевого самоврядування доручено розглянути можливість обладнання пішохідних переходів та місць підвищеної аварійності автономним освітленням, що працює від сонячних панелей.

Такий варіант освітлення на Чернігівщині на дорогах поза межами міст  застосовується вже з 2019 року. Так, за державною програмою «Підвищення безпеки дорожнього руху» на міжнародних, національних та регіональних дорогах в області було облаштовано біля 70 пішохідних переходів.

Крім того, в останні роки Службою автомобільних робіт в Чернігівській області під час ремонтних робіт на окремих локаціях проводилось облаштування переходів з автономним освітленням.

На переході встановлювався комплекс, який складався з сонячної панелі, акумулятору та системи, яка програмує режим роботи акумуляторів. Також на пішохідних переходах встановлювалися знаки підвищеної видимості та жовтий миготливий світлофор.

На жаль, через акти вандалізму та бойові дії на території нашої області на сьогодні повноцінно працює лише 10 комплексів.

—           Ця технологія (автономне освітлення від сонячних панелей) працює у всьому світі, також є приклади застосування в обласних центрах України. А після Ради оборони області дане питання буде розглядатися і у містах Ніжин та Прилуки, — зазначив Дмитро Іванов.

Застосування альтернативного освітлення зараз на часі, треба економити ресурси. Адже росія завдає удари по енергосистемі України і додаткове навантаження є зайвим. До того ж, в області застосовуються аварійні та планові відключення електроенергії.

За даними КП «Міськсвітло» Чернігівської міської ради наразі у місті освітлюється 116 пішохідних переходів. Переходи освітлюються, коли на підстанції є живлення. Якщо ж у певній частині міста живлення відсутнє, то і пішохідні переходи в тій частині міста освітлюватися не будуть. На думку КП «Міськсвітло», з економічної точки зору ці системи є нерентабельними. 

Натомість у спеціалістів НУ «Чернігівська політехніка» інший аргумент: у межах міста можна встановлювати системи, які б поєднували в собі функції заряджання від мережі або від генераторів. Тобто, щоб система працювала на акумуляторних батареях, коли в мережі немає живлення.

Усі учасники обговорення погодились, що для забезпечення безпеки водіїв та пішоходів потрібно відшукати всі можливості, щоб вирішити питання освітлення пішохідних переходів у місті.

Доречно шукати спонсорів, звертатися за допомогою до європейських партнерів, міжнародних фондів, міст побратимів чи брати участь у грантових проєктах.

Представники Нацполіції звернули увагу на зростання кількості ДТП за участю пішоходів на автошляхах області у темну пору доби, коли не працює освітлення. Та наголосили на дотримуванні правил дорожнього руху, щоб водії зменшували швидкість біля пішохідних переходів, а пішоходи уважно поводилися на пішохідних переходах та позначали себе світловідбиваючими елементами на одязі.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації