back

Співпрацю з Фінляндією у відбудові України та Чернігівщини буде розширено

02-12-2022 | 14:54

Про це йшлося сьогодні на онлайн Українсько-фінському бізнес-семінарі «Фінляндія та Україна – співпраця з відбудови, торгівлі та інвестицій», організаторами якого виступили Український союз промисловців і підприємців (УСПП) та Конфедерація фінської промисловості (ЕК). Чернігівщину на заході представляв заступник начальника Чернігівської ОВА Дмитро Іванов.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Фінляндії Ольга Діброва та керівник групи з питань України та Східного партнерства Міністерства закордонних справ Фінляндії Йоонас Хейсканен ознайомили учасників із поточною ситуацією та перспективами українсько-фінської торгово-економічної та інвестиційної співпраці. Презентацію потреб України в реконструкції різних сфер економіки здійснила представник Міністерства економіки України Дар’я Гончаренко.

Представники фінської сторони представили практичні аспекти надання допомоги Україні, зокрема, у відновленні енергетичних мереж, реконструкції освітньої та шкільної інфраструктурі, співпраці у сфері телекомунікацій.

Заступник начальника Чернігівської ОВА Дмитро Іванов висловив вдячність фінським партнерам за вже надану допомогу у відбудові Чернігівщини та ознайомив з ситуацією, яка склалась в регіоні у результаті військових дій, а також з планами щодо подальшого відновлення Чернігівської області. Насамперед акцентував увагу на першочергових потребах у забезпеченні резервними джерелами живлення, відновленні житла постраждалих мешканців та облаштуванні об’єктів укриття, встановленні індивідуального модульного житла та облаштуванні місць компактного проживання, відбудові об’єктів соціальної інфраструктури та навчальних закладів, забезпечення їх спецтехнікою та шкільними автобусами тощо.

Окрім того, він підкреслив важливість створення на території області спеціальної економічної зони, що сприяло б максимальному поверненню підприємств до виробничої діяльності та залученню іноземних інвестицій, у тому числі фінських.

— Сподіваюсь, що сьогоднішня зустріч відкриє нові можливості для нашої подальшої співпраці і за підтримки наших партнерів ми швидше відбудуємо Чернігівщину, — наголосив Дмитро Іванов.

Українська сторона презентувала власні продукти та наробки у сфері будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб та осіб, що втратили житло внаслідок бойових дій, встановлення систем оповіщення населення у надзвичайних ситуаціях, використання біотехнологій в будівництві, утилізації сміття та сільському господарстві, інноваційних еко-технологій. Також сторони представили пріоритети промисловості з урахуванням прагнення до декарбонізації.

Підсумовуючи, учасники семінару були одностайними у необхідності тісного об’єднання зусиль для відновлення України.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації