back

Відновлення будинків у Ягідному та підприємства УТОГ: Чернігівщину вкотре відвідав Посол Латвійської Республіки в Україні

25-11-2022 | 15:17

Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява одним із перших серед дипломатів європейських країн побував на звільненій від російських військ Чернігівщині.

Відтоді візити пана Посла та його команди стали регулярними і дуже продуктивними. 

Так, завдяки будматеріалам, які надала Латвія, вдасться відремонтувати сім приватних осель у Ягідному. З їх огляду і розпочав свій черговий візит на Чернігівщину Ілгварс Клява.

Ще один об’єкт, на відновлення якого Латвійська Республіка виділила кошти, — приміщення Чернігівського учбово-виробничого підприємства Українського товариства глухих, яке постраждало під час активних бойових дій у березні. Менш ніж за тиждень місцева підрядна організація замінила тут близько 200 квадратних метрів вікон та дверей. Латвійська сторона сама зробила замовлення необхідних конструкцій в українського виробника.

«Ми раді, що встигли до зими забезпечити більш-менш нормальний клімат на підприємстві, щоб люди могли тут працювати. Розглядатимемо й нові проєкти з відновлення об’єктів у Чернігівській області, але, мабуть, уже наступного року. Підтримка продовжуватиметься. Плануємо залучати не тільки державні кошти, а й приватний капітал. Це хоч і невеликий, але вклад у перемогу України в цій війні», — сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява.

Про подальші плани йшлося і під час зустрічі з начальником Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом.

Зазначимо, що один із навчальних закладів області скоро долучиться до різдвяного благодійного проєкту Латвії. А ще три навчальні соціальні заклади отримають допомогу від організації «Tavi Draugi».

«Сьогодні знову маю нагоду подякувати всьому народу Латвійської Республіки! Ваша підтримка неоціненна. Адже Україна, Чернігівщина зокрема, постійно її відчуває на всіх фронтах», — наголосив начальник ОВА.

Не оминули увагою питання енергетичної безпеки.

«Ми інформовані про наявну ситуацію. Ваші енергетики роблять чудо. Аби сам не бачив, не повірив би», — підкреслив пан Посол, додавши, що до процесу відновлення слід підходити виважено: навіть якщо привезуть обладнання, неможливо одразу виконати всі роботи.

В’ячеслав Чаус зазначив, що область готується до будь-яких сценаріїв, маючи такого підступного ворога. Наразі по всій Чернігівщині розгортаються Пункти Незламності, що допоможуть українцям у випадку довгої відсутності електроенергії, а також тривають пошуки альтернативних джерел живлення.

«Упевнений, що з такою надійною та потужною підтримкою ми пройдемо і це випробування», — підсумував В’ячеслав Чаус.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації