back

В області триває ефективна робота мобільних медичних бригад Червоного Хреста України

18-11-2022 | 11:27

Проміжні підсумки діяльності на Чернігівщині проєкту мобільних медичних бригад, що реалізується в області Червоним Хрестом України спільно з Чернігівською ОВА, підбили 17 листопада  на пресбрифінгу в обласному центрі.

— Ми вдячні організації за надану допомогу. Співпраця з Червоним Хрестом України принесла значні позитивні результати, і ми сподіваємось на її продовження заради нашої найскорішої перемоги, збереження життя та здоров'я українців, — наголосила заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк.

Також вона висловила вдячність представникам Міжнародного Товариства Червоного Хреста, які з перших днів після деокупації нашого регіону брали участь у відновленні пошкоджених закладів охорони здоров'я та забезпечували пацієнтів усієї області гуманітарною допомогою.

Начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОВА Андрій Лінник ознайомив присутніх з актуальними проблемами медичної сфери регіону. Значною серед таких є проблема кадрових втрат серед медпрацівників. Втім, попри всі негаразди, робота сфери охорони здоров’я Чернігівщини є ефективною. І значна допомога в цьому – від Товариства Червоного Хреста України.

— Проєкт щодо створення мобільних медичних бригад став дуже вчасним і актуальним. Нараді завдяки йому найвіддаленіші громади області отримали доступ до первинної медичної допомоги, — підкреслив Андрій Лінник.

— Наше завдання – підтримати державу в наданні первинної медичної допомоги там, де вона найбільш необхідна, – зазначив Олександр Бабенко, керівник Департаменту охорони здоров’я Червоного Хреста України. — Адже, зараз велика кількість людей оселилася там, де був невеликий попит на медичні послуги до війни, а також велика кількість людей на деокупованих територіях тривалий час не отримувала медичних послуг і зараз потребує посиленої уваги з боку лікарів.

Координатор напрямку мобільних медичних бригад Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Станіслав Бородін докладно ознайомив із практичними напрямками роботи мобільних цих бригад.

Варто зазначити, що для допомоги та підтримки жителів Чернігівщини Червоний Хрест України організував роботу 6 мобільних медичних бригад: чотири з яких розпочали свою діяльність у червні, а ще дві – у вересні. За період роботи в області мобільні медичні бригади здійснили понад 240 виїздів, під час яких відвідали 94 населені пункти та надали медичну допомогу майже 7 300 жителям.

У складі бригад працюють 30 фахівців, які надають послуги первинної медичної допомоги пацієнтам там, де відсутня можливість фізично відвідати свого сімейного лікаря через пошкоджену інфраструктуру або ж через великі черги, спричинені масовою міграцією населення. Медпрацівники Червоного Хреста України під час виїздів проводять огляди пацієнтів, вимірювання артеріального тиску, глюкозометрію та пульсоксиметрію. За потреби, дають необхідні ліки аби покращити стан пацієнта.

З метою забезпечення максимальної ефективності діяльності, склад однієї бригади формується з сімейного лікаря, медсестри та водія. Робота бригад координується таким чином, щоб забезпечити підтримкою мешканців тих районів, які найбільше постраждали від військових дій. Також до роботи мобільної медичної бригади залучається районний лікар-педіатр для первинного обстеження дітей.

Наразі 4 мобільних бригади обслуговують жителів Чернігівського району, 2 – жителів Прилуцького району. Всього в Україні працює 67 мобільних медичних бригад в 15 областях. Вони надали допомогу вже понад 53000 людей.

Окрім того, у Чернігівській області з липня 2022 року працівниками Червоного Хреста України організовано надання підтримки людям літного віку, особам з інвалідністю, які потребують стороннього догляду та членами їх сімей в умовах війни на території України. Так, у рамках діяльності «Догляд вдома» від Червоного Хреста України, в Чернігівській області працює 24 соціальних помічники, завдяки яким допомогу та підтримку вже отримало 122 людини у десятьох населених пунктах регіону.

— Були б надзвичайно вдячні, щоб у разі масштабування програми соціального реагування цей проєкт було поширено і на інші громади Чернігівщини. Гарантуємо будь-яку організаційну підтримку з боку обласної військової адміністрації та Управління охорони здоров’я, — підсумувала Жанна Шерстюк.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації