back

УВКБ ООН та Чернігівська ОВА підписали Меморандум про співпрацю

18-11-2022 | 10:17

Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців та Чернігівська обласна державна адміністрація зміцнюють свою співпрацю у підтримці людей, які постраждали від війни, щоб відбудувати їхні домівки та налагодити життєдіяльність.

Як підтвердження — підписання 17 листопада між сторонами Меморандуму про співпрацю. Цей документ визначає конкретні напрями співпраці, спрямовані на підтримку людей, які проживають у Чернігівській області та повертаються додому.

Участь у заході взяли, зокрема, Надзвичайні і Повноважні Посли Королівств Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен та Швеції Тобіас Тиберг, Тимчасова повірена у справах Фінляндської Республіки в Україні Мер'я Лахтінен.

Зазначимо, що як тільки постраждалі території стали доступні гуманітарним організаціям, УВКБ ООН надавало гуманітарну допомогу людям, які безпосередньо постраждали від військових дій. Пріоритет надається тим, хто має особливу вразливість, наприклад громадянам похилого віку, особам з обмеженими можливостями та сім’ям з маленькими дітьми. Окрім грошової допомоги та матеріалів для термінового ремонту пошкоджених будинків, було роздано такі необхідні речі, як матраци, ковдри та кухонні набори. Місцеві партнери УВКБ ООН, які працюють у регіоні, надавали юридичну та психосоціальну підтримку.

У серпні програму УВКБ ООН було розширено: до неї включено ремонт пошкоджених будинків, що належать особам, які відносяться до вразливих груп.

Представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг прокоментувала партнерство з начальником Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом та його командою в ході підписання Меморандуму: «Я вражена мешканцями Чернігова та рішучістю влади оперативно перейти до відновлення й відбудови. Я знову висловлюю прихильність зобов’язанню УВКБ ООН підтримувати спільні зусилля, надаючи гуманітарну допомогу найбільш вразливим верствам населення, постраждалого від війни проти України».

Зі свого боку, В'ячеслав Чаус подякував за потужну підтримку і солідарність з українським народом, наголосивши, що для відновлення Чернігівщини важлива співпраця з УВКБ ООН:

"Більше ніж 9 тисяч зруйнованих будівель в області — це житло. Також знищені лікарні, школи, адмінбудівлі. На жаль, сьогодні Чернігівщина потерпає від дефіциту електроенергії через періодичні обстріли енергосистеми країни.

Актуальним є питання розмінування, хоч на сьогодні вже знешкоджено майже 50 тис. вибухонебезпечних предметів.

Та з мужністю українців і з потужною міжнародною підтримкою ми приречені на Перемогу".

На сьогодні близько 30 тисяч осіб у Чернігівській області отримали допомогу від УВКБ ООН у сфері захисту, гуманітарної допомоги та через програми відновлення житла. УВКБ ООН має намір надати допомогу із ремонтом житла ще 2 тисячам родин у наступні декілька місяців. Наразі організація надала гуманітарну допомогу понад 3 мільйонам людей, постраждалих від війни, по всій території України.

Принагідно делегати відвідали один із найбільш пошкоджених внаслідок бойових дій мікрорайон Чернігова — Бобровицю. А також поспілкувалися з мешканцями, чиї будинки вже відновлені БФ "Рокада" — одним із партнерів УВКБ ООН.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації