back

На Чернігівщині відкрили ще одне модульне містечко

25-10-2022 | 16:49

Мешканці села Новий Биків Новобасанської громади, які втратили свої оселі через війну, житимуть у модульному містечку. Його відкрили сьогодні за участі радника Міністра розвитку громад та територій України Максима Горбатюка та заступника начальника Чернігівської ОВА Дмитра Синенка.

Це вже третє містечко на Чернігівщині та дванадцяте — в Україні. Воно менше за попередні, що відкривалися в області, — встановлено лише один блок модулів на 22 житлові кімнати (на 17 з них уже подані заявки для заселення). Тут є кухня, їдальня, санвузли та душові. Кімнати, що повністю укомплектовані меблями, постільними комплектами й засобами гігієни, розраховані на 4 спальні місця.

Модульні конструкції передано Урядом Польщі на безкоштовній основі за домовленостями з Міністерством розвитку громад та територій України.

До модулів підведені комунікації: водо- та електропостачання, водовідведення. Облаштована й прилегла територія, зокрема встановлено дитячий майданчик.

За сприяння Чернігівської ОВА до модульного містечка також завезено побутову техніку.

Це містечко, як і всі інші, розраховане на впевнене проходження зими. Проживання для людей — безкоштовне.

Зазначимо, що внаслідок активних бойових дій у Новому Бикові пошкоджено 230 будівель, з яких 52 — повністю зруйновані.

«Звісно, це тимчасовий варіант житла. Над відбудовою постійного — продовжуємо працювати. Також допомагаємо відновити будинки, які зазнали середніх та незначних пошкоджень. Приміром, для Новобасанської громади за кошти державного бюджету закуплено будівельних матеріалів на понад три мільйони гривень», — зазначив Дмитро Синенко.

Остаточно місцева влада та Уряд мають розв’язати питання постійного житла для постраждалих протягом 12 місяців.

Всього в Новобасанській громаді пошкоджено 407 будівель (69 будинків повністю зруйновані). В області ж, за попередніми оцінками, — більш ніж 8 тисяч будівель та споруд. Понад 80% руйнувань — це житло.

Нині в Україні вже заселено 12 модульних містечок.

У Львові облаштовано 3 модульних містечка, в яких розміщено понад 1000 осіб.

У Київські області містечка встановлені у селищі Бородянка та у  місті-герої Буча (розташоване на двох локаціях), а також селищі Макарів.

У Чернігівській області вже заселені два містечка на території Киселівської сільської ради (село Новоселівка). У відкритті обох брав участь Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, ознайомившись з тамтешніми умовами проживання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації