back

Із тимчасовим житлом родині з Іванівки допомогла британська сім’я

30-09-2022 | 16:19

В Іванівці родина Олександра та Алли Пилипенків, яка через війну залишилася без оселі, житиме в індивідуальному модульному будинку, збудованому за кошти британської родини. Ключі сім’я із шести осіб отримала сьогодні під час урочистого відкриття.

Будинок складається із чотирьох модулів. Він повністю готовий до проживання та не потребує додаткових вкладень для комфортного перебування: оснащений побутовою технікою, під’єднаний до комунікацій та розрахований щонайменше на 10 років. Змонтували його поруч зі зруйнованим.

Свою велику двоповерхову оселю Пилипенки втратили 5 березня, коли в Іванівку заходили ворожі війська. Відтоді мешкали у друзів, знайомих чи сусідів. Їхня історія настільки вразила родину із Британії, що та вирішила допомогти. Британці акцентували: вартість такого будинку для них склала оплату електроенергії за три місяці.

Проєкт реалізував соціальний стартап Tera Monada у співпраці з громадською організацією «Сімейний сад» за підтримки Чернігівської ОВА, Іванівської громади та сприяння ГО «Активне суспільство України». Партнерами виступили компанії Fiori, Avangard, Johanniter-Unfall-Hilfe, Tasuleasa Social.

Як розповіла керівниця соціального стартапу Tera Monada Марія Шиян, це робота не одного дня. Адже щоразу, спілкуючись із потенційними донорами, доводиться пояснювати, наскільки важливе фінансування подібних ініціатив як для України загалом, так і окремої родини, якій нема куди повертатися. Такі індивідуальні конструкції мають певні переваги — люди вдома, можуть працювати і поступово відбудовувати зруйноване. В результаті громада, як і її економіка, продовжуватиме розвиватися.

За словами Марії Шиян, Tera Monada намагається залучити якомога більше партнерів. Бо від наявного фінансування залежить потужність виробництва модульних будинків (йдеться про 100-150 одиниць у місяць). З червня поточного року — часу створення стартапу активною бізнес-спільнотою — вдалося реалізувати в Україні декілька проєктів за кошти, зібрані в США.

Вартість конкретного будинку в Іванівці — 20 тисяч доларів. Загалом у громаді ще 147 родин потребують тимчасового житла.

«Чернігівщина зазнала значних руйнувань. Йдеться про 8,5 тисячі об’єктів, більшість з яких – житло. Щоб усе відбудувати, потрібні мільярди гривень. Для обласного бюджету і країни, яка воює, загалом — це непосильна сума. Тому наразі залучаємо якомога більше міжнародних партнерів, робота у цьому напрямі не припиняється, — підкреслив заступник начальника ОВА Дмитро Іванов. — Звісно, кошти на відновлення виділяє і держава. Зокрема, отримуємо потужну допомогу будівельними матеріалами для першочергових аварійно-ремонтних робіт у постраждалих громадах. Певна сума на це спрямовується і з обласного бюджету. Але, як показала практика, лише за тісної взаємодії держави, громад, активної громадськості можна досягти найкращих результатів».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації