back

Чернігівська ОВА спільно з французькою компанією напрацьовує можливості співпраці у сфері будівництва та інвестицій

26-09-2022 | 18:07

Французька компанія «Neo-Eco-Development» розпочинає в Гостомелі Київської області перший проєкт із будівництва житла, де використовуватимуть матеріали, перероблені з уламків зруйнованих будівель. Попередньо близько 250 кг зразків було направлено у Францію для проведення аналізу. У результаті за сприяння уряду Франції компанія планує збудувати у місті шість будинків. При цьому використають 75% будівельного сміття, що утворилося там внаслідок бойових дій. Свою допомогу пропонують і Чернігівщині.

З цього приводу представники «Neo-Eco-Development» поспілкувалися з першим заступником начальника Чернігівської ОВА Костянтином Мегемом та керівниками дотичних структурних підрозділів.

«Наш регіон дуже постраждав внаслідок військової агресії російської федерації. Тому відбудова області та забезпечення її мешканців житлом — наше першочергове завдання. Ми вдячні за будь-яку підтримку в цьому напрямі. Пропозиція переробки матеріалів від зруйнованих будинків з подальшим використанням цікава ще й з огляду на те, що розв’язується паралельне питання — утилізація відходів», — зазначив Костянтин Мегем.

Делегати акцентували, що такий метод переробки не підходить для індивідуальних будинків — потрібні однотипні об’єкти, збудовані з більш-менш однакового матеріалу. Тому братимуть до уваги багатоповерхівки та як варіант — адмінбудівлі. Щоб визначити мінеральний склад матеріалу, зразки необхідно відправити у Францію. Ще одна умова — гарне сортування відходів (без гіпсокартону і ПВХ, що міститься, приміром, у шпалерах). На відповідність будівельним нормам отримана речовина тестуватиметься за українським чи європейським законодавством.

Розглядає іноземна сторона і можливість передачі переробленого матеріалу компанії, яка безпосередньо будуватиме житло, що значно здешевить його вартість.

Обговорили учасники зустріч й інші напрями співпраці. Французьких представників цікавило інвестування у виробництво цементу на Чернігівщині з використанням методу мінімального викиду вуглецю, а також переробка сільськогосподарських відходів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації