back

Як активізувати бізнес та іншу господарську діяльність в умовах війни: громадам області — поради від профільних експертів

26-09-2022 | 15:58

Збезлюднення територій, втрати в економіці, руйнування інфраструктури, прогалини в місцевих бюджетах – далеко не повний перелік проблем, з якими зіштовхуються громади Чернігівської області після вигнання ворога. Що робити їм у цій ситуації та як залучити ресурси для розвитку — обговорили учасники тематичного семінару, що відбувся у Чернігові минулого тижня.

Учасників зібрання привітали керівник апарату обласної військової адміністрації Наталія Мужикова та перший заступник голови облради Ніна Лемеш.

«ОВА докладає максимум зусиль для відновлення життєдіяльності громад в нинішніх умовах. Але без участі місцевого самоврядування, яке є базовою основою для відновлення, це проблемно, – зауважила Наталія Мужикова і нагадала, що резервного фонду держбюджету для відновлення пошкоджених об’єктів у громадах області виділено 250 млн гривень: – Уже завершено роботи на 22 об’єктах, тривають роботи ще на 57. Крім того, з держбюджету отримуємо потужну допомогу будівельними матеріалами для першочергових аварійно-ремонтних робіт у громадах, які постраждали внаслідок бойових дій. Яскравий приклад синергії бюджетних коштів та громадської взаємодії – відбудовані дві вулиці у селі Ягідне. На закупівлю будматеріалів з обласного бюджету виділено 12,6 млн гривень. Силами добробату наразі відновлено 22 житлові будівлі. Таких прикладів може бути в рази більше».

Наталія Мужикова також нагадала, що в області створена та функціонує Рада громад, яка показала свою ефективність у вирішенні проблемних питань не лише у часи стабільності, а й в екстремальних ситуаціях під час наступу російських військ.

Запрошені експерти – директор із питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук та директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак – визначили найболючіші питання, що турбують громади Чернігівщини (загрози на зиму, прогнози на весну). Спробували також визначити ступінь їхньої залежності від зовнішніх ресурсів та компоненти, з яких має складатися «подушка безпеки» для громади.

Насамперед – це продовольство, самостійне забезпечення громади продуктами харчування. Важливо, щоб кожне індивідуальне домогосподарство, маючи належну підтримку, щось продукувало. А ще краще – сукупність маленьких підприємств, які забезпечують зайнятість та доходи місцевого бюджету. Водночас важливою є пластичність таких господарств, тобто здатність змінювати свою спеціалізацію в залежності від запитів ринку.

Друге – енергетична безпека, пошук альтернативних джерел енергії (приміром, енергетичні ліси, торф тощо). Однак не можна допускати залежності від одного з них – мають бути інші місцеві автономні відновлювальні джерела енергії. Теж саме стосується забезпечення питною водою, запаси якої стрімко скорочуються.

Водночас експерти звернули увагу на новели, що очікуються в ЗУ «Про засади державної регіональної політики»; застосування положень ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану»; перспективи змін у законодавстві про службу в органах місцевого самоврядування, адміністративно-територіальний устрій, розподіл повноважень між райдержадміністраціями та територіальними громадами. Також обговорили питання планування відновлення територій та проєкти розвитку сільських та прикордонних територій у несприятливих умовах.

Ще два важливих компоненти – шкільна освіта в громаді та сучасні технології. Учні шкіл – це той ресурс, який в громадах часто не помічають. Це  джерело нових ідей та свіжий погляд на проблеми громади. А залучення цифрових технологій – не тільки забезпечення доступності послуг, а й швидка комунікація та нестандартні підходи у вирішенні будь-яких питань.

У формуванні привабливого іміджу громади історико-культурна спадщина є одними  ключових факторів, причому для залучення не лише туристів, а й інвесторів. Своїми ідеями щодо можливостей її застосування поділився відомий чернігівський екскурсовод Ервін Міден.

Водночас, як наголосили учасники зустрічі, важливо розповідати історії успіху жителів громад, особливо у подібних умовах. Набутим досвідом можна скористатися як самостійно, так і у співпраці з конкретною громадою.

Захід, що минув — перший із циклу навчань для голів територіальних громад (заступників, секретарів рад) в межах проєкту «Підвищення ефективності та результативності діяльності територіальних громад за умов війни: виклики та відповіді». Його реалізують Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації та Сіверський інститут регіональних досліджень за підтримки Фонду Ганнса Зайделя.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
за повідомленням Чернігівського регіонального центру
підвищення кваліфікації