back

«Сімейний затишок – дітям-сиротам та дітям, які залишилися без батьківського піклування»

27-02-2013 | 18:00

Президент України Віктор Янукович в рамках проекту «Діалог з країною» наголосив, що кожна дитина має жити у своїй родині, у своєму домі. Нова соціальна ініціативи Глави держави «Сімейний затишок – дітям-сиротам та дітям, які залишилися без батьківського піклування» передбачає суттєве збільшення кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплених сімейними формами виховання: усиновленням, опікою, піклуванням, прийомними сім’ями, дитячими будинками сімейного типу.

Стан соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в області за результатами діяльності у 2012 році розглянули та обговорили учасники засідання координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації, яке відбулося 27 лютого під головуванням в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрія Музики.

Як зазначалося, протягом останніх трьох років у цій сфері в області відбулись позитивні тенденції, нові сім’ї знайшли 1138 дітей, з яких: 219 – були усиновлені (134 – гр. України, 85 - іноземцями); 747 - влаштовані під опіку, піклування, 172 – у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Це спричинило суттєве збільшення (на10,6% у порівнянні з 2010 роком) рейтингового показника охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання, який на сьогодні складає 78,1% (станом на 01.01.2010 року – 67,5%).

На переконання Юрія Музики, з метою реалізації в області завдань, визначених Президентом України щодо реалізації права дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання у сім’ї, необхідно спрямувати діяльність органів влади на забезпечення неухильного виконання вимог законодавства, сприяння здійсненню інформаційної кампанії в місцевих ЗМІ щодо пропаганди національного усиновлення, інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та проведення по кожній дитині - сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування конкретної роботи з метою її влаштування в родину.

Координаційна рада також розглянула питання стану соціального захисту дітей, які перебувають в комунальному закладі медико-соціального захисту «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» та здійснення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у дитячих будинках-інтернатах системи соціального захисту населення області.

«Тільки відповідальна та скоординована робота дозволить виконати поставлене завдання щодо створення найближчим часом дієздатної системи соціальної захищеності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», - наголосив Юрій Музика на завершення засідання.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації