back

Війна триває, але шлях відновлення області вже розпочато

22-09-2022 | 18:17

Російські війська під час бойових дій на території області призвели до непоправних людських втрат, а також залишили понад 8 тисяч зруйнованих чи пошкоджених об’єктів. Більш ніж 90% – це житло (8559 об'єктів: 1163 багатоквартирні будинки (21 – повне руйнування), 7396 приватних (1020 – повне руйнування). 

Крім того, пошкоджено 133 навчальні заклади, 78 закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту, 81 культурна і спортивна установа, 55 промислових підприємств, 34 адміністративні будівлі. Розбиті  31 міст та три шляхопроводи, пошкоджено більше тисячі (1100) кілометрів автодоріг. ¾ території області засмічена вибухонебезпечними предметами або її залишками.

Роботи на роки. Втім, шлях відновлення області вже розпочато. Сьогодні начальник ОВА В’ячеслав Чаус на другому пленарному засіданні одинадцятої сесії  обласної ради восьмого скликання інформував депутатів щодо ходу робіт.

З резервного фонду держбюджету для відновлення пошкоджених об’єктів у громадах Чернігівщини виділено 250 млн гривень. Уже завершено роботи на 22 об’єктах, тривають роботи ще на 57.

З держбюджету також отримуємо потужну допомогу будівельними матеріалами для першочергових аварійно-ремонтних робіт у громадах області, які постраждали внаслідок бойових дій.

Необхідні будматеріали вже передано до Іванівської, Киїнської, Новобілоуської, Гончарівської, Куликівської, Тупичівської, Новобасанської, Михайло-Коцюбинської, Киселівської, Чернігівської громад, а також Ніжинської РВА (для Дмитрівської та Талалаївської громад) та Новогород-Сіверської РВА.

Яскравий приклад синергії бюджетних коштів та громадської взаємодії – відбудовані дві вулиці у селі Ягідне. На закупівлю будматеріалів з обласного бюджету виділено 12,6 млн гривень. Силами добробату наразі відновлено 22 житлові будівлі.

Відновлені і врятовані десятки будинків в інших населених пунктах області та мікрорайонах обласного центру. До відновлення, крім добробатів, залучаються міжнародні гуманітарні організації.

За останні місяці в ОВА провели переговори із 15 дипломатичними делегаціями. Загалом контактуємо із майже 50 міжнародними організаціями та фондами.

Чернігівщину відвідали Надзвичайні і Повноважні Посли іноземних країн в Україні: Франції (двічі), Латвії (тричі), Іспанії (тимчасовий повірений у справах посольства), Фінляндії, Нідерландів, Великобританії, Литви, Німеччини, Туреччини, Прем’єр-міністр Норвегії.

Область підписала угоду про співробітництво з регіоном Франції Іль-де-Франс. Із візитом до нас приїздила президентка цього регіону Валері Пекресс.

Вже задекларували готовність брати участь у відновленні Чернігівщини Франція (до речі, регіон Іль-де-Франс вже готує вантаж різноманітної допомоги) та Латвія (вивчають відновлення об’єктів, у тому числі приватного житла).

Маємо розроблений за дорученням Президента України Володимира Зеленського «FAST RECOVERY PLAN» – проєкт відновлення критично важливої пошкодженої інфраструктури. До нього внесено першочергові об’єкти, які потрібно відновити максимально швидко, щоб наша область у більш-менш нормальних умовах увійшла в осінньо-зимовий період.
Значна частина території Чернігівщини тепер забруднена боєприпасами. На сьогодні на Чернігівщині спільно з міжнародними партнерами та піротехніками з інших регіонів України вдалося провести експрес розмінування, від початку бойових дій знешкоджено понад 44 тисячі вибухових об’єктів.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації