back

Чернігівська ОВА спільно з Управлінням ООН з координації гуманітарних справ розроблятимуть регіональний план співпраці

22-09-2022 | 15:03

У Чернігівській області з робочим візитом побувала координаторка системи (гуманітарний напрям) ООН в Україні Деніз Браун разом із командою, яка безпосередньо тут працюватиме.

Під час зустрічі з начальником ОВА В’ячеславом Чаусом вона поділилася загальними враженнями від особисто побачених руйнувань в різних областях внаслідок воєнних дій та пріоритетними напрямами подальшої співпраці. Один із них — підготовка до опалювального періоду. За словами Деніз Браун, наразі є загальнонаціональний план, який потрібно адаптувати під регіональні потреби та точкові запити громад. За два тижні представники Управління ООН з координації гуманітарних справ обговорять план, що буде напрацьований з місцевими фахівцями.

Інформуючи про загальну ситуацію в області, В’ячеслав Чаус зазначив, що Чернігівщина активно готується до сезону холодів, відновлюючи пошкоджені об’єкти як житлового фонду, так і критичної інфраструктури. Обсяг робіт — великий, зважаючи на загальну шкоду, завдану армією країни-агресорки. А це — пошкодження понад 8,3 тисячі об’єктів, з яких майже тисячу зруйновано повністю. На жаль, ця кількість збільшується, адже прикордонні громади щодня потерпають від ворожих обстрілів.

«Понад сім тисяч — це житло, яке свідомо руйнував ворог, знищуючи населені пункти області, — зазначив начальник ОВА. — До того ж маємо зруйновану логістику, пошкоджені соціально важливі об’єкти інфраструктури та значне замінування території. Роботи справді дуже багато. Але завдяки міжнародній підтримці сподіваємося все відновити. Понад 100 партнерських організацій, які співпрацюють з ООН, присутні в Чернігівській області. Вони допомагали під час активних бойових дій, підтримують і на етапі відновлення».

Мова йшла і про підтримку місцевого бізнесу, який поступово відновлює свою діяльність на території області. Та все ж значна кількість підприємців вагається, де саме працювати у воєнний час. В’ячеслав Чаус висловив сподівання, що створення спеціальної економічної зони (до речі, відповідний законопроєкт уже поданий) все-таки стимулюватиме бізнес віддати перевагу саме Чернігівщині. Не зайвою буде й підтримка міжнародних партнерів.

Зі свого боку, Деніз Браун озвучила й інші пріоритети майбутньої співпраці — продовольча підтримка звільнених та прикордонних громад, психологічна реабілітація населення, співпраця з місцевими волонтерськими організаціями та відбудова соціально важливих об’єктів інфраструктури.

«Ми готові взаємодіяти в режимі 24/7, щоб якнайшвидше відновити Чернігівщину», — запевнив В’ячеслав Чаус.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації