back

З якісним збором інформації та оцінкою руйнувань Чернігівщині допомагатиме ПРООН

21-09-2022 | 11:00

Міністерство розвитку громад та територій України та Програма розвитку ООН підписали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво щодо посилення спроможності органів місцевого самоврядування у зборі інформації про пошкодження та оцінці руйнувань, завданих збройною агресією рф.

За даними звіту RDNA «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення / Rapid Damage and Needs Assessment», Україні необхідно $349 млрд для відбудови та відновлення.

Згідно з Меморандумом, ПРООН погоджується проводити оцінку пошкоджень будівель, об’єктів інфраструктури та картографування, а також підтримувати розробку комплексної геоінформаційної системи (ГІС) моніторингу регіонального відновлення та розвитку. Це посилить спроможність Уряду картографувати оцінку пошкоджень будівель, водночас частково за допомогою дистанційного зондування та аналізу зображень з безпілотників, інтегрованих із державними даними. Також система візуалізуватиме етапи відбудови громад України, допомагатиме визначати пріоритети  відновлення та здійснювати моніторинг регіонального розвитку. 

«Меморандум про взаєморозуміння має закріпити та зміцнити нашу співпрацю з ПРООН. Наше завдання — швидка і якісна відбудова та впровадження ефективної регіональної політики. Для цього необхідний комплексний моніторинг показників регіонального розвитку. Геоінформаційна система має стати платформою для моніторингу розвитку громад і джерелом взаємодії органів влади та місцевого самоврядування», — зазначив  міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

ПРООН надаватиме підтримку у зборі даних з оцінки збитків за допомогою дистанційного зондування та аналізу зображень зйомок дронів, а також тісно співпрацюватиме з кожною обласною державною адміністрацією та територіальними громадами. Це допоможе створити ефективні плани реагування та відновлення, максимізуючи користь від обмежених ресурсів.

На першому етапі буде проведено аналіз руйнувань та опрацювання даних у Сумській, Житомирській, Чернігівській, Київській, Харківській областях.

«Наразі в області налічено понад 8 тисяч будівель, які знищенні або пошкодженні війною. Першочергово треба відновити 6470 об’єктів соціальної сфери, критичної інфраструктури та житлового фонду, зокрема 991 – багатоповерхових та 5127 – приватних будинків, 285 об’єктів критичної інфраструктури. Завдяки допомозі міжнародних партнерів процес буде максимально об’єктивним та  прозорим», – зазначив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації