back

До дня народження Михайла Коцюбинського

19-09-2022 | 12:55

Наприкінці минулого тижня в Чернігові вшанували пам’ять класика української літератури, великого сонцепоклонника Михайла Коцюбинського.

З нагоди 158-ї річниці від дня народження неперевершеного майстра слова біля його могили на Болдиній горі зібралися представники влади та громадськість.

Чимало теплих слів було сказано про Михайла Коцюбинського. Згадали його внесок у розбудову української культури, зокрема літератури. Не забули і про життєвий шлях письменника. У Чернігові він прожив останні 15 років свого життя, оселившись у будинку на вулиці Сіверянській у 1898 році. Ці роки були найпліднішими у творчості Михайла Коцюбинського. Тут, у Чернігові, він працював над своїми найвизначнішими творами: «Тіні забутих предків», «Fata morgana», «Цвіт яблуні», «Лялечка». У себе вдома він писав і казки для дітей «Про двох цапків і двох кізочок», «Десять робітників», «Чого ж вони зраділи» та інші.

Не можна не згадати і про літературні суботи в будинку Михайла Коцюбинського, коли до нього приходили молоді поети, прозаїки, художники і демонстрували свої твори, щоб отримати дружню оцінку і пораду. Серед гостей був, зокрема, і Павло Тичина.

За повідомленням Департаменту культури і туризму,
 національностей та релігій Чернігівської обласної військової адміністрації