back

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців розглядає додаткові варіанти допомоги Чернігівській області

15-09-2022 | 14:00

Чернігівщину вдруге відвідали представники Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та виконавчого партнера — благодійної організації «Благодійний фонд «Рокада».

Разом з першим заступником начальника Чернігівської ОВА Костянтином Мегемом та заступником начальника ОВА Дмитром Івановим обговорили подальші плани щодо відновлення пошкодженого житла в області, а також потреби громад, в тому числі у підготовці до опалювального періоду.

«Сподіваємося, що наша співпраця продовжиться, а відтак — зможемо реалізувати низку програм, спрямованих на відновлення житла, захист та підтримку незахищених верств населення й внутрішньо переміщених осіб, — зазначив Костянтин Мегем і подякував за увагу до проблем області та потужну підтримку. — У зв’язку з настанням холодів, зараз глобальним питанням є відновлення пошкодженого житла. Нині в області працюють і добробати, й інші волонтерські об’єднання, щоб якнайшвидше відновити будинки. Із державного та місцевих бюджетів на ці потреби виділяються кошти. Проте, враховуючи масштаби руйнувань, їх недостатньо. Тому підтримка міжнародних партнерів така важлива».

У швидкій відбудові зацікавлено й Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. За словами керівника Офісу УВКБ ООН по Київському та Чернігівському регіонах Крістіана Лангехенке, наступного тижня у Чернігові розпочнеться відновлення 50 будинків (йдеться про ремонт дахів та вікон). Процес намагаються пришвидшити, зокрема збільшили кількість підрядних організацій. Серед пропозицій — надати будівельні матеріали для відновлення будинків, що мають мінімальні пошкодження та можуть бути відновлені в найкоротші терміни. Подібний проєкт уже реалізували у Київській області. Проаналізувавши ситуацію, можна розпочати з 5-10 об’єктів, потім же — розширити масштаби залежно від потреби та наявних будматеріалів. Важливо, щоб таку допомогу мали змогу отримати жителі віддалених громад і там, де ще не отримували.

Зазначимо, що за підтримки УВКБ ООН благодійний фонд «Рокада» реалізує низку проєктів у громадах Чернігівщини. Це і психологічна, соціальна та юридична підтримка; і надання гуманітарної допомоги (в тому числі побутових речей) та наборів будматеріалів для швидкого ремонту. Крім того, для жителів мікрорайону Бобровиця обласного центру, домогосподарства яких знищені внаслідок воєнної агресії, Фонд надав 24 збірних будинки для теплої пори року. Загалом під егідою УВКБ ООН благодійний фонд «Рокада» середнім ремонтом планує охопити тисячу будинків. Наразі триває обстеження житлового фонду, паралельно — процес погодження та виготовлення необхідної документації для проведення цих ремонтів.

Ще один напрям допомоги УВКБ ООН — грошова. Так, наразі подати заявку можуть не тільки вразливі вимушено переміщені особи у 2022 році, а й ті, які постраждали від воєнних дій у Чернігівській області, а також ті, хто повернувся до свого постійного місця проживання (зокрема, й з-за кордону) та мають певні категорії вразливостей. Сума допомоги — 2220 гривень на особу щомісячно упродовж трьох місяців.

Учасники зустрічі також обговорили візит в область вищого керівництва УВКБ ООН та підписання меморандуму про взаєморозуміння.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації