back

Створюємо ліси разом

12-09-2022 | 16:58

Висадка нових лісів є не тільки світовим трендом, а і потужним засобом боротьби зі зміною клімату, запобігає деградації ґрунтів, забрудненню та обмілінню рік, опустелюванню та сприяє збереженню біорізноманіття.

На сьогодні лісами вкриті лише 15.9% території України при оптимальному показнику лісистості у 20%.

Тож з метою збереження лісового фонду України, належного захисту і відтворення лісів, створення сприятливих умов для ведення лісового господарства на засадах сталого розвитку з урахуванням природних та економічних умов, забезпечення прав громадян на безпечне довкілля, Указом Президента України від 07.06.2021 №228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» започатковано екологічну ініціативу «Масштабне заліснення», яка закликала всіх небайдужих людей до проекту озеленення країни.

У рамках програми Президента “Зелена країна” за 3 роки буде висаджено 1 мільярд нових дерев, за 10 років - площа лісів збільшиться на 1 мільйон гектарів.

За рік реалізації програми висаджено 174,8 млн деревних рослин.

У Чернігівській області за період осінь 2021/весна 2022 лісівниками висаджено 13,5 млн дерев. Основна частина плану виконувалась весною, коли краща приживлюваність та розвиток лісових порід.

Область посіла третє місце серед областей України, поступившись лише Житомирській (39,7 млн) та Рівненській (27,2 млн) областям.

Війна негативно вплинула на динаміку втілення екологічної ініціативи, але працівники лісгоспів продовжували висаджувати молодий ліс там, де це було можливо.

Кожне посаджене, дбайливо вирощене та збережене лісівниками дерево – це без перебільшення цінний вклад у зелену скарбницю області, дарунок майбутнім поколінням, справжня ціна якого визначається через десятки років. І вимірюватиметься вона не лише у грошовому еквіваленті, тому що ліс – це частина нашого життя, фактор, який відчутно впливає на екологічний стан  навколишнього середовища і на наше здоров’я.

Знову настає пора для осінньої лісокультурної кампанії - 2022, пропонуємо кожному долучитись до озеленення області та країни за посиланням https://zelenakraina.gov.ua/

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації