back

Увага! Порядок проведення масових заходів на території Чернігівської області

12-09-2022 | 13:58

Минулого тижня під час розширеного засідання Ради оборони затверджено Порядок проведення масових заходів на території Чернігівської області в умовах воєнного стану. Основні вимоги — обов’язкове погодження всіх масових заходів з органом місцевого самоврядування, а також з районною військовою адміністрацією та надання чіткої програми.

Організатори масових заходів мають дотримуватися прописаних норм, що наразі є винятково вимогою часу.

 

ДОПОВНЕННЯ від 04.10.2023: Рішенням ради оборони Чернігівської області від 21 вересня 2023 року Порядок проведення масових заходів на території Чернігівської області в умовах воєнного стану викладено у новій редакції. Актуальна версія Порядку доступна за посиланням: https://cg.gov.ua/index.php?id=39356&tp=1

 
ЗАТВЕРДЖЕНО
Протокол Ради оборони Чернігівської області
07.09.2022 року № 12

ПОРЯДОК
проведення масових заходів на території Чернігівської області

1. Цей порядок розроблено відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24 лютого 2022 року   № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», з метою забезпечення громадської безпеки та громадського порядку на території Чернігівської області.

2. Проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, спортивних, освітніх, культурно-просвітницьких, релігійних, розважальних та видовищних та інших масових заходів в умовах воєнного стану (далі - захід) на території Чернігівської області можливе лише за виключних обставин і тільки за умови їх письмового погодження з районною військовою адміністрацією та виконавчими органами міських, селищних та сільських рад, не пізніше ніж за п’ять робочих днів до дня проведення заходу, в порядку визначеному пунктом 3.

Проведення будь-яких з вищевказаних заходів у разі, якщо на них планується використання, демонстрація та інші дії зі зброєю, в тому числі муляжів тощо, забороняється.

3. Організатор заходу письмово повідомляє про намір проведення заходу виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, якщо захід заплановано провести в межах території однієї територіальної  громади. У разі якщо захід планується провести за маршрутом, що пролягає по території кількох територіальних громад в межах одного або кількох районів, організатор заходів подає письмове повідомлення про його проведення відповідно до кожної районної військової адміністрації.

У повідомленні про проведення заходу зазначаються:

  1. дата проведення, час початку, тривалість та програма заходу з визначення вичерпного переліку його складових;
  2. мета проведення заходу;
  3. місце або маршрут проведення заходу;
  4. очікувана кількість учасників заходу;
  5. прізвище, ім’я та по батькові особи, яка є організатором заходу та відповідальної особи за його проведення, їх адреси, номери телефонів та адреси електронної пошти за наявності;
  6. якщо організатором заходу є юридична особа, громадське об’єднання тощо - їх найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, номер телефону та адреса електронної пошти за наявності, а також прізвище, ім’я та по батькові уповноваженої особи, відповідальної за його проведення, її адресу, номер телефону та адресу електронної пошти за наявності;
  7. інформація про намір організатора щодо встановлення на місці проведення заходу тимчасових споруд, використання звукопідсилювальної техніки та дотримання заходів світломаскування.

Неподання вказаної інформації може бути підставою для відмови у погодженні проведення заходу.

4. Районні військові адміністрації, виконавчі органи міських, селищних та сільських рад невідкладно здійснюють реєстрацію повідомлення про проведення заходу із зазначенням дати і часу його надходження та погоджують або відмовляють у погодженні проведенні заходу, про що повідомляють організатора заходу не пізніше ніж за 2 робочі дні  до дня проведення заходу.

5. Районні військові адміністрації, виконавчі органи міських, селищних та сільських рад після отримання повідомлення про проведення заходу оперативно, але не пізніше ніж за добу до проведення заходу, письмово інформують військове командування, Чернігівську обласну військову адміністрацію та територіальні органи Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій про заходи, їх мету, дату, місце проведення та орієнтовну кількість учасників заходу.

6. Кількість осіб, які беруть участь у заходах, не повинна перевищувати розрахункової місткості найближчої захисної споруди (найпростішого укриття), розташованої у прямій доступності від місця проведення заходу та погодженої з органами місцевого самоврядування.

7. Організатори заходів несуть відповідальність за безпеку учасників заходу та інших осіб присутніх на заході та повинні забезпечити:

  1. негайне припинення проведення масового заходу під час оголошення сигналу «Повітряна тривога», або іншого встановленого сигналу оповіщення про небезпеку, сповістити про це його учасників та організувати їх евакуацію згідно з заздалегідь розробленою та наочно розміщеною схемою і покажчиками, повідомивши їм місцезнаходження найближчої захисної споруди цивільного захисту (найпростішого укриття);
  2. дотримання громадського порядку учасниками масового заходу;
  3. наявність засобів першої медичної допомоги;
  4. обов'язкове дотримання Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 № 1417, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.03.2015 за № 252/26697;
  5. залучення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення пожежної безпеки під час проведення заходів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2011 № 1102 «Деякі питання надання платних послуг підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій».

8. Головам районних військових адміністрацій, міським, селищним та сільським головам спільно з підрозділами Головного управління Національної поліції в Чернігівській області забезпечити належний контроль за виконанням вимог цього порядку на відповідних територіях під час організації заходів та за забезпеченням громадської безпеки і порядку під час їх проведення.

9.Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації забезпечити оприлюднення цього порядку в засобах масової інформації та на офіційних інформаційних ресурсах Чернігівської обласної державної адміністрації.

Директор Департаменту
з питань цивільного захисту та оборонної
роботи Чернігівської облдержадміністрації
Сергій БОЛДИРЕВ
 

ПОРЯДОК проведення масових заходів на території Чернігівської області (pdf, 112 КБ)

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації