back

Глава держави: Ми робимо стратегічну інвестицію в тих, хто будуватиме і розвиватиме Україну практично до кінця XXI століття

27-02-2013 | 13:49

Президент України Віктор Янукович під час розширеного засідання Кабінету Міністрів проголосив нові соціальні ініціативи, спрямовані на захист дітей. Вони передбачатимуть збільшення державної підтримки, зокрема, дітей з особливими потребами, дітей-сиріт та сімей, які виховують таких дітей. «Ми робимо стратегічну інвестицію в тих, хто будуватиме і розвиватиме Україну практично до кінця XXI століття», - наголосив Глава держави.

За його словами, на перший план необхідно поставити завдання зі створення належних матеріальних умов для тих, хто зараз ростить дитину. «Кожна малозабезпечена сім’я отримає в середньому додаткове зростання доходів до кінця 2013 року - на 619 грн. У 2014 р. - 976 грн. у порівнянні з 2012 роком», - сказав Віктор Янукович.

Він наголосив, що окрема увага приділятиметься дітям з особливими потребами, виховання і розвиток яких потребує значних зусиль і коштів. «Розмір допомоги для догляду за дитиною-інвалідом, яка потребує постійного стороннього догляду, буде збільшено у півтора разу, що дасть кожній сім’ї додатково від 223 до 302 гривень щомісяця залежно від віку дитини», - сказав Глава держави.

Президент також доручив Уряду невідкладно усунути несправедливість щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку та піклування, які водночас є інвалідами. За словами Глави держави, через бюрократичну казуїстику вони недоотримують щомісяця майже 900 гривень.

Віктор Янукович окреслив окремий блок завдань - охоплення особливим піклуванням дітей, які мають проблеми зі здоров’ям. Сьогодні, як зазначив Президент, перед батьками дітей-інвалідів стоїть важкий вибір - звільнятися з роботи заради догляду за ними, чи здавати дитину до інтернату. «Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є створення у всіх регіонах Центрів денного перебування для дітей-інвалідів. Це світовий досвід, і нам його треба з вами використовувати. У цих закладах з дітьми будуть працювати не тільки вихователі, але і реабілітологи», - сказав Глава держави. Можливість залишати у спеціалізованому закладі дитину-інваліда на час, поки батьки на роботі, дозволить зменшити кількість кинутих напризволяще дітей, забезпечить їх виховання в сім’ї, додав він.

Особливого значення, на думку Президента, набуває раннє виявлення вроджених вад і затримок розвитку дитини і вчасна медико-соціальна допомога. «Має бути розв’язана проблема дітей з вадами зору, які досі навчаються за підручниками зі шрифтом Брайля, надрукованими ще за радянських часів», - наголосив Віктор Янукович.

За його словами, оперативно й у повному обсязі мають вирішуватись питання забезпечення дітей з особливими потребами життєво необхідними засобами реабілітації - протезними, ортопедичними виробами, засобами спілкування та обміну інформацією. На переконання Глави держави, діти не повинні опинятися на узбіччі повноцінного життя.

Окрему увагу Віктор Янукович звернув на всебічний розвиток кожної дитини, який повинен починатися з дошкільного віку. Головним його елементом є дитячі садки. «Нині кожна четверта дитина позбавлена можливості навчатись у них. Протягом двох років Уряд має забезпечити створення не менше 100 тисяч нових місць у дитячих дошкільних закладах», - зазначив Президент.

За повідомленням прес-служби Президента України