back

Медична допомога для всіх: на Чернігівщині тривають виїзди лікарів до жителів населених пунктів, що постраждали від російської агресії

01-09-2022 | 14:40

Через російську агресію багато населених пунктів області зазнали нищівних руйнувань, внаслідок чого деякі родини залишилися без власного житла. Втім, завдяки опікуванням обласної влади та міжнародних благодійних організацій на Чернігівщині у найкоротші терміни зводяться модульні містечка.

Зокрема, таке містечко встановлено і у Новоселівці Чернігівського району, в якому нині проживає 82 родини. Незважаючи на близькість до обласного центру, де кожен із жителів може отримати медичну допомогу, обласною владою і зокрема Управлінням охорони здоров’я ОВА організовано виїзд медичних працівників задля здійснення прийому пацієнтів безпосередньо на місці їхнього проживання.

Так, 31 серпня бригада лікарів побувала у Новоселівці. Місцеві жителі заздалегідь були попереджені про приїзд медиків, тому цього дня на прийом прийшли понад 100 громадян.

За словами сімейного лікаря КНП «Чернігівський районний центр ПМСД» Наталії Вересової, медики готові вислухати кожного із пацієнтів та надати їм необхідні консультації.

- Частіше за все люди звертаються зі скаргами на погіршення здоров’я внаслідок стресів, пов’язаних з війною. Багато людей приходять за рецептами для  лікування своїх хронічних захворювань та направленням для вузьких  спеціалістів. Втім, більшість звертається для здійснення вакцинації проти коронавірусної інфекції, за бустерною дозою щеплення. Для цього в нас є все необхідне і вакцинацію ми проводимо безпосередньо на місці. Також є громадяни, яким необхідна вакцинація від дифтерії та правця, ми її також робимо. Приймаємо всіх, і дорослих, і дітей. Кому необхідно, виписуємо направлення задля обстеження в обласних лікувальних закладах. Єдина проблема, з якою ми стикаємося – це іноді незадовільна робота  інтернету, адже всі медичні документи зараз в електронному вигляді. Але і це ми вирішуємо,- розповіла Наталія Вересова.

Житель модульного містечка Василь каже: «Добре, що лікарі приїздять до нас. Я вже отримав дві дози вакцини від коронавірусу. Знаю, що попереду холоди і не хочу захворіти на цю недугу. Тому вирішив зробити бустерну дозу вакцини аби захистити і себе, і своїх рідних. От мені її і зробили лікарі».

«Я живу із діабетом,- розповідає жителька Новоселівки, 59-річна Ірина, - завдяки приїзду лікарів я отримала необхідні ліки. Дякую медикам за те, що все це можна зробити на місці».

- Наша робота дуже необхідна, адже села Чернігівського району були в окупації і зазнали руйнувань. Зокрема, у Новоселівці зруйнований ФАП. Тому деякі місцеві не можуть доїхати до обласного центру за медичною допомогою. А ми тепер маємо можливість бути із пацієнтами безпосередньо на місці, консультувати їх, виписувати направлення та надавати необхідні поради. Наші лікарі дуже досвідчені. Вони роблять вакцинацію, виписують рецепти за програмою «Доступні ліки», призначають консультації вузьких спеціалістів. Тобто, надається всебічна допомога у рамках нашої компетенції під час виїздів до населених пунктів Чернігівського району. ОВА та Управлінням охорони здоров’я складено план виїздів лікарів на місця і ми його виконуємо, - прокоментувала генеральний директор КНП «Чернігівський районний центр ПМСД» Оксана Логвинчук.

Окрім лікарських консультацій цього дня місцеві жителі також поспілкувалися із представниками юридичної та соціальної служб.

За інформацією Управління охорони здоров’я
Чернігівської обласної військової адміністрації