back

В області триває реалізація урядової програми підтримки підприємництва "єРобота"

16-08-2022 | 16:01

З 1 липня в Україні стартувала нова урядова програма «єРобота». Нею пропонується 6 програм грантового фінансування:

1) Мікрогранти до 250 тис. грн. для тих, хто хоче запустити новий бізнес;

2) Гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства;

3) Часткова компенсація вартості створення теплиць;

4) Програма розвитку переробної галузі;

5) Програма «Старт в ІТ»;

6) Програма інвестицій у ІТ-стартапи.

Головною метою цих програм є створення нових робочих місць та сприяння розвитку малого та середнього бізнесу навіть під час війни. Заявки на безповоротні гранти подаються через портал «Дія».

Найбільшою популярністю за рахунок своєї універсальності користується програма «Мікрогранти» до 250 тис. грн. на створення або розвиток власного бізнесу.

На Чернігівщині станом на 15 серпня поточного року через портал «Дія» подано 213 заяв на отримання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу. За результатами перших двох хвиль зі 157 поданих заяв позитивний результат отримали 8, в результаті в області буде створено більше 20 робочих місць. Розгляд 56 поданих заяв третьої хвилі наразі ще триває.

- Держава багато зробила для відновлення діяльності підприємців в умовах воєнного стану. Одним з практичних кроків державної підтримки стала програма «єРобота». Підприємці регіону активно долучаються до подання заявок. Практичною рекомендацією для підприємців, зокрема, є необхідність покращення якості їх бізнес-планів, - зазначила заступник директора Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОВА Світлана Полторацька.

Виконавцями цієї державної програми є Міністерство економіки України, АТ «Ощадбанк» та Державна служба зайнятості. За участі представників Чернігівського обласного центру зайнятості, ДО «Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області», АТ «Ощадбанк» постійно проводяться онлайн-наради та семінари-консультації на тему: «Урядова програма «єРобота», як отримати грант від держави».

Варто нагадати, як відбувається сам процес отримання мікрогранту. Подати заяву на отримання мікрогранту разом з бізнес-планом щодо створення нового або розвитку діючого бізнесу можна на порталі Дія https://diia.gov.ua/services/grant-na-vlasnu-spravu. АТ «Ощадбанк» проводить перевірку ділової репутації заявника. Отримавши позитивну оцінку, обласний центр зайнятості розглядає бізнес-план, після чого проводить із отримувачем онлайн-співбесіду. Рішення щодо надання коштів чи відхилення пропозицій ухвалює Державний центр зайнятості.

Основна умова отримання коштів – створення робочих місць. Саме від їхньої кількості залежить сума фінансової підтримки: у разі створення одного робочого місця – від 50 до 150 тис. грн., двох і більше робочих місць – до 250 тис. грн. Мікрогрант можна використати на придбання обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, орендну плату за нежитлове приміщення або лізинг обладнання (крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування).

Повернення отриманих коштів відбувається шляхом сплати податків і зборів, передусім за працевлаштованих осіб. У разі невиконання або неналежного виконання умов договору про надання мікрогранту заявник має повернути різницю або всю суму отриманих коштів.

Детальна інформація щодо отримання мікрогрантів та про найбільш поширені помилки при поданні документів на їх отримання – за посиланнями: https://bit.ly/3ohSjqA; https://is.gd/355RID.

За матеріалами Департаменту економічного розвитку
Чернігівської обласної військової адміністрації та
Чернігівського обласного центру зайнятості