back

Розпочався другий етап грантової програми «Гуманітарна солідарність»

08-08-2022 | 14:36

Грантова гуманітарна програма «Гуманітарна солідарність» реалізується Міжнародним фондом «Відродження» у партнерстві та за фінансової підтримки CARE Deutschland e.V. у відповідь на гуманітарну кризу, спричинену повномасштабним вторгненням росії на територію України.

До участі у другому етапі реалізації програми “Гуманітарна солідарність” запрошуються громадські об’єднання, які зареєстровані в Україні та працюють у цільових регіонах програми: Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Київській, Чернігівській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Рівненській та Закарпатській областях.

Мета конкурсу сприяти швидкому реагуванню на нагальні й короткострокові гуманітарні потреби вразливих груп цивільного населення в умовах війни росії проти України.

Пріоритети конкурсу

У громадах, що знаходяться у безпосередній близькості до зони бойових дій (Харківська, Запорізька та Миколаївська області), – підтримка ініціатив, спрямованих на доставку та надання прямої гуманітарної допомоги, забезпечення доступу до питної води та засобів гігієни для вразливих груп цивільного населення.

У деокупованих громадах (Київська, Чернігівська та Сумська області) – підтримка спільних для громадського сектору та місцевого самоврядування ініціатив, спрямованих на відбудову житла та підтримку вразливих груп цивільного населення у підготовці до зимового періоду.

У громадах, що прийняли найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб  (ВПО) (Львівська, Івано-Франківська, Рівненська та Закарпатська області), – підтримка ініціатив, спрямованих на посилення спроможності та покращення побутових умов у прихистках, підготовка їх до зимового періоду, а також забезпечення доступу ВПО, які перебувають у прихистках, до професійних медичних, психологічних та інших сервісів.

Відповідно до вимог основного донора – CARE Deutschland e.V. – гуманітарна допомога та підтримка в рамках програми «Гуманітарна солідарність» може бути спрямована лише на цивільне населення.

У  рамках програми при оцінці заявок пріоритет надаватиметься проєктам, які орієнтовані на підтримку жінок, дітей та людей старшого віку (60+), які є внутрішньо переміщеними особами та додатково належать до таких груп:

   •   особи з інвалідністю;

   •   особи, які перебувають на утриманні у спеціалізованих закладах (напр.: геріатричні заклади, сиротинці тощо);

   •   особи, які належать до соціально вразливих категорій.

Цей перелік не є вичерпним та, згідно з принципом неупередженості в наданні гуманітарної допомоги, не може тлумачитися як такий, що забороняє спрямовувати проєктні зусилля на інші групи цивільного населення, які потребують гуманітарної допомоги.

Учасники конкурсу: громадські організації, спілки, асоціації, товариства та інші громадські об’єднання, які зареєстровані в Україні як неприбуткові або благодійні організації.

Пропозиції, подані прибутковими організаціями, політичними партіями, релігійними громадами, державними чи комунальними установами або фізичними особами до участі у грантовому конкурсі не приймаються.

 Бюджет для грантових ініціатив:

  • загальний бюджет конкурсу - 37 000 000 грн;
  • мінімальний розмір гранту – 450 000 грн;
  • максимальний розмір гранту – 750 000 грн.

У рамках конкурсу планується підтримати до 50 проєктів із максимальним строком реалізації кожної – до 3 місяців.

Відповідно до визначених пріоритетів, прийнятними є витрати на:

1. Закупівлю:

  • товарів та обладнання для організації побуту внутрішньо переміщених людей у прихистках (напр.: ліжка, матраци, обігрівачі, генератори тощо);
  • продуктів та обладнання для організації гарячого харчування та/або продуктів тривалого зберігання;
  • товарів санітарно-гігієнічного призначення;
  • будівельних матеріалів, пов’язаних з відбудовою;
  • пального для забезпечення доставки гуманітарної допомоги.

2. Оплату:

  • послуг, пов’язаних з адмініструванням проєкту (не вище 15% від загального бюджету);
  • послуг спеціалістів з будівництва та/або ремонтних робіт;
  • послуг спеціалістів для надання психологічної, соціальної та іншої допомоги;
  • послуг водіїв, вантажників, логістичних координаторів;
  • харчування та інших форм підтримки волонтерів;
  • послуг зв’язку (мобільний, інтернет);
  • поштових та банківських послуг.

Проєктні пропозиції, спрямовані на відбудову пошкодженого житла, будуть розглядатися лише за наявності оцінки пошкоджень та кошторису, складеного кваліфікованим фахівцем з будівництва, а також підтвердження реєстрації пошкодженого житла у додатку “Дія”.

 Для участі необхідно заповнити аплікаційну форму до 26 серпня 2022 року.

Питання щодо подання проєктних пропозицій  надаються лише електронною поштою до 22 серпня 2022 року  на адресу  [email protected]. У темі листа прохання вказати: «Запитання щодо конкурсу програми “Гуманітарна солідарність”», а у листі – своє ім’я й прізвище, а також організацію, яка подає проєктну пропозицію.

Детальніше за посиланням.

Департамент економічного розвитку
Чернігівської обласної військової адміністрації