back

Якою має бути СЕЗ та чого найбільше потребує бізнес Чернігівщини

14-07-2022 | 14:19

Про це сьогодні говорили на розширеному засіданні робочої групи з економічного відновлення Чернігівської області. В обговоренні взяли участь начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, його заступник – Дмитро Іванов, народні депутати Сергій Гривко та Валерій Зуб, представники реального сектору економіки та бізнес інституцій.

Аби краще зрозуміти реальний стан підприємництва в області та його потреби, ОВА в рамках співпраці з Professional Government Association of Ukraine провела опитування серед суб’єктів господарювання. Результати представив Дмитро Іванов.

«З урахуванням того, що 67% підприємств значно постраждали, банально першочергово треба гроші. На відновлення приміщень, обладнання, пошук нових ринків. А також преференції для прикордонного регіону», — акцентував заступник начальника ОВА.

Саме про спеціальну економічну зону деталізував народний депутат України Сергій Гривко, який є співавтором відповідного законопроєкту.

«Спеціальний правовий режим господарської та інвестиційної діяльності  полягає в наданні визначених пільг та особливому порядку застосування норм податкового, митного, валютного та іншого законодавства України відносно суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність або реалізують інвестиційні проєкти на території області», — наголосив народний обранець.

Втім, зібрання мало доповнення до запропонованого законопроєкту.

Зокрема, очільник Чернігівської ТПП Костянтин Іванов зауважив про необхідність введення податку на виведений капітал: усе, що підприємство витрачає на власний розвиток, не оподатковується.  Крім того, він пропонує залишити збори до місцевого бюджету, адже це підтримка інфраструктури громади.

Керівниця ГО «Сяйво Сіверщини» Ірина Березинець акцентувала на спрощені умов підключення до мереж, а також бронюванні від мобілізації деяких критично важливих співробітників. Директорка швейної фабрики «Елегант» зосередила увагу на мотивації та залучені кадрів.

Усі пропозиції до законопроєкту учасники робочої групи можуть надіслати протягом тижня до Агенції регіонального розвитку Чернігівської області.

«Це наша не перша зустріч і далеко не остання. Адже бізнес, виконавча влада, відповідні інституції та законотворці разом мають відшліфувати всі пункти СЕЗ. Дякую за продуктивну дискусію. Впевнений, лише так наша робота буде ефективною», — підсумував начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій 
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації