back

В області проводяться дослідження повітря

07-07-2022 | 10:45

Несанкціоновані викиди в атмосферу, створюють значну загрозу атмосферному повітрю, а як наслідок - здоров’ю населення як в області, так і в державі в цілому.

На сьогодні багатьох турбує питання щодо моніторингу якості атмосферного повітря та впливу на нього від повномасштабних пожеж, спричинених воєнними діями.

В 2021 році для забезпечення моніторингу атмосферного повітря в Чернігівській області була розроблена та затверджена «Програма державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря зони «Чернігівська» на 2021 – 2025 роки». Дана програма охоплює територію області, за виключенням м. Чернігів. В якому моніторинг хімічного забруднення атмосферного повітря проводиться Чернігівським обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних опорних постах, які розташовані за адресами: ПСЗ №1 вул. Всіхсвятська, 7 та ПСЗ №2 вул. Пирогова, 16. У повітрі визначається вміст завислих речовин (пилу), діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту та важких металів (заліза, кадмію, марганцю, міді, нікелю, свинцю, хрому, цинку).

Відповідно до програми Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації було замовлено моніторингові дослідження по визначенню забруднюючих речовин в атмосферному повітрі в чотирьох містах області, за якими проводиться оцінка якості повітря  один раз на місяць з червня по жовтень.

Державною установою «Чернігівським обласним центром контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України» з червня місяця розпочаті дослідження, які проводились в містах Бахмач, Корюківка, Ніжин та Прилуки.

Проби повітря були відібрані в м. Бахмач та Корюківка в зоні впливу автотранспорту на території житлової забудови, в м. Ніжин - в промисловому районі біля ПрАТ "Завод «Ніжинсільмаш»" на спортивному майданчику гімназії №9 та в м. Прилуки - на прилеглій житловій забудові до заводу «Пластмас».

За висновком досліджень на вміст забруднюючих речовин, а саме діоксиду сірки, діоксиду азоту, бензолу, оксиду вуглецю, твердих часток - пилу та важких металів (свинцю, кадмію, ртуті, нікелю), в атмосферному повітрі знаходиться в межах гранично допустимих концентрацій.

З результатами досліджень повітря населених пунктів можна ознайомитись на офіційному сайті Департаменту за посиланням: https://eco.cg.gov.ua/index.php .

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації