back

Чернігівська ОВА та Регіональна рада французького регіону Іль-де-Франс домовились про співпрацю у відновленні Чернігівщини

01-07-2022 | 18:37

За ініціативи Президента Володимира Зеленського щодо співпраці у відбудові країни партнером Чернігівщини став французький регіон Іль-де-Франс. Керівництво регіону вже ухвалило рішення про виділення 1,1 мільйона євро на проєкти підтримки й розвиток співпраці з Київською та Чернігівською областями.

Сьогодні до Чернігова завітали Надзвичайний та Поважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен та Президентка регіону Іль-де-Франс Валері Пекресс. Мета візиту — встановлення партнерських відносин та підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо укладення угоди про співробітництво між Чернігівською областю.

З ними зустрілися начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, його заступник Дмитро Іванов, заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш, директори Департаментів економічного розвитку ОВА Олександра Хомик та з питань цивільного захисту та оборонної роботи — Сергій Болдирев.

 «Ми були надзвичайно вражені проявом мужності вашого регіону. Ваша сміливість накладає зобов’язання і на нас. Звідси походить наше щире бажання вам допомогти та готовність напрацьовувати конкретні кроки співпраці. Саме тому ми тут», — зазначила Валері Пекресс. 

Учасники зустрічі визначили основні напрямки співробітництва:
•    відбудова житлового фонду та підготовка міста до зимового періоду;
•    забезпечення добровольчих батальйонів будівельними матеріалами;
•    експертна допомога французьких компаній у розбудові транспортної мережі та енергетичної сфери. 

Також домовилися про створення двосторонньої робочої групи, що працюватиме над конкретними проєктами для відновлення Чернігівщини.

Окремо сторони торкнулися питання відновлення та безпеки шкіл. Зокрема, делегати наголосили, що мери французьких міст, не зважаючи на політичні погляди, зацікавлені у шляхетній справі з відбудови закладів освіти. 

Начальник Чернігівської ОВА висловив вдячність закордонним партнерам за ефективну взаємодію. 

«Це вагомий крок на шляху до повноцінного відновлення Чернігівського регіону. Хочу подякувати за конструктивний діалог, сподіваюсь, що наша зустріч стане потужним стимулом подальшого розвитку і налагодження співпраці між Чернігівською областю та регіоном Іль-де-Франс», — сказав В’ячеслав Чаус.

Під час візиту до Чернігова французька делегація оглянула місця руйнувань в обласному центрі. Також побувала у передмісті – Новоселівці, де зараз встановлюють модульні будинки. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації