back

У Чернігові відновили рутинні щеплення дітей

27-06-2022 | 11:22

Через бойові дії та перебування Чернігова в облозі щеплення дітей у березні-квітні не проводилися. Наявні на той час вакцини через порушення температурного режиму стали непридатними для використання, їх вже утилізували.

Нині ж в обласному центрі відновили щеплення дітей. Про це повідомила Наталія Крючко, медична директорка Сімейної поліклініки – комунального закладу, де вакцинують дітей.

У червні медзаклад отримав нові партії вакцин і готовий проводити щеплення проти дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, хіб-інфекції, гепатиту В та інших хвороб. Вакцини зберігаються згідно з інструкціями – у спеціальних холодильниках з дотриманням потрібного температурного режиму.

Варто зазначити, що перебування за кордоном змінило ставлення батьків до вакцинації.

— Ми помічаємо, що ті мами, які побували в європейських країнах, змінили своє ставлення до вакцинації. Адже там батьки несуть відповідальність за відмову від вакцинації, а невакциновані діти мають низку обмежень. Але найголовніше — це захист  дітей від небезпечних захворювань, — підкреслила лікарка.

Батьки, які пропустили щеплення за графіком, мають надолужити пропущене й вакцинувати своїх дітей.

Якщо вакцинацію дитині робили в іншому місті України, то медзаклад надає відповідну довідку або, за умови переукладання декларації із сімейним лікарем, дані вносяться в електронну карту пацієнта. Щеплення за кордоном також визнаються, як і надані іноземними медзакладами документи.

Рутинні щеплення для дітей у Чернігові, як і раніше, можна зробити в Сімейній поліклініці за адресами Пирогова, 15 та Рокоссовського, 47.

За матеріалами комунікаційного центру
 Міністерства охорони здоров’я України.
Фото – ілюстративне