back

Розмінування територій громад – спільні дії ДСНС та місцевої влади

18-06-2022 | 12:06

Чернігівська область нині — одна із найбільш забруднених вибухонебезпечними предметами. Її величезну територію зараз розміновують. Щоб завершити цей процес, саперам можуть знадобитися роки.

Ситуацію з розмінуванням та алгоритм визначення потенційно небезпечних ділянок в регіоні проаналізували у Чернігівській обласній військовій адміністрацій за участі фахівців ДСНС та голів громад заступник начальника ОВА Дмитро Синенко, начальник Головного управління ДСНС України в Чернігівській області Роман Гордовий, директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Володимир Демчук, перша заступниця голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш.

«Відразу після деокупації підрозділи ДСНС розпочали роботи з розмінування об’єктів та територій. Це дало змогу відновлювати сполучення між населеними пунктами області, приступити до відбудови зруйнованих об’єктів. Але попереду ще дуже багато роботи. За світовим досвідом один день бойових дій потребує місяць на розмінування, для чого необхідне залучення значних сил та засобів, в тому числі — допомоги від інших країн. Все це вимагає спільної роботи органів виконавчої влади, місцевого самоврядування із реалізації завдань та заходів у сфері гуманітарного розмінування», — зазначив Дмитро Синенко.

На сьогодні піротехнічними підрозділами ДСНС України в області здійснено більше 2 тисяч виїздів на повідомлення щодо виявлення вибухонебезпечних предметів населенням та обстеження територій населених пунктів. Фахівцями знешкоджено вже більше 28 тисяч вибухонебезпечних предметів, які могли завдати непоправної шкоди здоров’ю чи забрати життя значної кількості людей.

Під час зустрічі сторони обговорили взаємодію у роботі з визначення потенційно небезпечних ділянок, забруднених вибухонебезпечними предметами, як на рівні територіальної громади, так і на рівні обласної військової адміністрації.

Як зазначив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Володимир Демчук:  «Гуманітарне розмінування – це не тільки відповідальність ДСНС, це комплекс робіт, де учасниками і зацікавленими сторонами є органи місцевої влади».

Надалі в громадах триватиме робота з нетехнічного обстеження територій, маркування, складення карт та схем небезпечних ділянок, інформування про виявлені вибухонебезпечні предмети та правила поведінки з ними.

Варто зазначити, що до розмінування області долучаються міжнародні організації, серед яких Датська група з розмінування.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій 
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації