back

Чернігівська ОВА та Норвезька рада у справах біженців працюватимуть над відновленням приватного житла

09-06-2022 | 18:49

Левова частка виявлених пошкоджень внаслідок бойових дій на Чернігівщині — приватні житлові будинки. Частину домівок, які потребують мінімального ремонту — заміни вікон, дверей, покрівлі, вже почали відновлювати за підтримки обласної військової адміністрації, активної допомоги волонтерів та бізнесу. Втім, наявних ресурсів замало, зважаючи на масштаби загальних руйнувань.

Допомогти з відновленням приватного сектора зголосилася Норвезька рада у справах біженців в Україні (NRC). Взаємодію у цьому напрямі обговорили сьогодні з представниками NRC перший заступник начальника Чернігівської обласної військової адміністрації Костянтин Мегем та радниця начальника ОВА, голова правління громадської організації «Ліга ділових і професійних жінок України» Юлія Заїка.

— Для відновлення критичної інфраструктури наша область отримала з державного резервного фонду 250 мільйонів гривень. Звісно, цих коштів замало, коли хочеться зробити максимум до настання холодів. У перелік першочергових об’єктів (а це лікарні, садочки, системи тепло-, водо- та електропостачання) приватний сектор не ввійшов. Тому будемо раді будь-якій підтримці, — підкреслив Костянтин Мегем.

За словами представників NRC, організація найбільшу увагу приділяє саме ремонтам приватних будинків. До того ж досвід уже є —  у 2014 році подібна гуманітарна місія розпочалася у східних регіонах України. Напрями, у яких також можуть допомогти, — ремонт шкіл та системи водопостачання, відновлення втрачених документів. Пріоритетною буде підтримка родин з дітьми.

У ході робочого візиту представники NRC ознайомилися з масштабами руйнувань внаслідок воєнних дій безпосередньо у Чернігові.

Довідково. Норвезька рада у справах біженців (NRC) є міжнародною гуманітарною незалежною неурядовою організацією, заснованою в 1946 році, яка працює в понад 30 країнах світу.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації