back

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

05-06-2022 | 08:00

Всесвітній день охорони навколишнього середовища міжнародне товариство щорічно відзначає 5 червня. Ця дата була започаткована у 1972 році на конференції ООН з довкілля у Стокгольмі.

Саме цей день, 5 червня, і став професійним святом екологів України. 

Охорона навколишнього природного середовища — це система державних і суспільних заходів, спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства та природи, збереження й відтворення природних ресурсів, діяльність екологічних спільнот.

Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших, які вказують на рівень добробуту світової цивілізації. А цей день є одним зі способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища та спонукати людство на відповідні дії.

Тематичні заходи проводяться цього дня у більшості країн світу як на державному рівні, так і на рівні громадських організацій, колективів навчальних закладів, шкіл. Відбуваються різноманітні інформаційно-виховні, наукові, практичні заходи, спрямовані на збереження довкілля. Долучитися до них можуть усі. Проходять наукові конференції, екофестивалі, конкурси, паради велосипедистів, екологічні акції з висадження дерев, прибирання територій, облаштування рекреаційних зон тощо.

Для покращання навколишнього середовища кожен для себе має знайти свій шлях. Для когось це буде прибирання сміття у своєму дворі, а хтось не залишить слідів свого перебування на природі, але разом це зробить навколишнє середовище кращим.

На Чернігівщині в цей день зазвичай проходив фестиваль «Життя в стилі «ЕКО», проведення якого започатковано з 2017 року.

Крім фестивалю, Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА спільно з Управлінням освіти і науки ОВА задля розширення природоохоронної діяльності, підвищення екологічної обізнаності щороку проводить конкурс «Одна планета – одне майбутнє». На жаль, цьогоріч на заваді запланованому стало повномасштабне вторгнення росії до України.

Війна завдала та продовжує завдавати величезної шкоди дикій природі України. В цілому на сьогодні неможливо повністю оцінити дію війни на довкілля, тому що зібрати повну інформацію дуже важко. Насамперед збирати такі дані небезпечно для фахівців, оскільки тривають активні бойові дії, а по-друге, не все може бути озвучено з тактичною метою.

За попередніми підрахунками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, бойові дії велися на третині площі природно-заповідного фонду України.

Частина боліт та лісів на півночі Чернігівської області теж опинилася в зоні активних бойових дій. Знищуючи наші ліси, ворог використовував деревину для будівництва фортифікаційних споруд, прокладання інфраструктури, обігріву та приготування їжі.

Бойові дії завдають шкоди природним ландшафтам, порушують спокій диких тварин, птахів, спричиняють забруднення не тільки повітря, а й ґрунтів та водойм.

За повідомленням Департаменту екології та природних
ресурсів Чернігівської обласної військової адміністрації.

На фото – РЛП "Ялівщина"