back

Європейський день парків

25-05-2022 | 12:15

24 травня у всій Європі святкується Європейський день парків. Проведений вперше у 1999 році цей день тепер святкується щорічно. Європейський день парків (The European Day of Parks) засновано Федерацією Європарк (EUROPARК Federation) — європейською організацією, яка об’єднує охоронювані природні території у тридцяти шести європейських країнах.

Дата святкування вибрана не випадково, адже саме 24 травня 1909 року в Європі створені перші Національні парки — це були дев’ять Національних парків, заснованих в Швеції. З того часу природні території, що охоронялися, стали безцінною частиною природної і культурної спадщини Європи.

У даний час Європейський день парків символізує міжнародну солідарність в справі охорони природних територій.

Сьогодні природні території є однією з найбільших цінностей планети. Вони накопичили в собі культурну спадщину кількох століть, тому збереження таких природних зон вважається обов’язком людства.

Глобальна мета Європейського дня парків полягає в підвищенні значущості парків і заповідних територій, а також в розробці заходів по збереженню цих територій.

Заходи, присвячені цьому святу обов’язково проводять на заповідних територіях, а також в самих парках. Всі вони направлені на те, щоб звернути Європейський день парків увагу людей на природну красу, що оточує всіх нас.

У південно-західній частині Чернігівщини, в межиріччі Дніпра і Десни, розташований один із найбільших ландшафтних парків України — «Міжрічинський». Загальна площа якого становить майже 79 га.

Це типові полісько-тайгові соснові ліси, заплавні луки та озера, непрохідні заповідні болота, річкові узбережжя Десни (єдиної великої ріки Європи, що зберегла незарегульовану течію, без дамб і шлюзів) та острови і плавні Київського водосховища.

У цей день комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» запропонував перегляд фото краєвидів парку, лісів, заплавних луків, узбережжя Десни тощо.

Наразі екскурсії не проводяться, але сподіваємося, що найближчим часом парк «Міжрічинський» буде відкрито для відвідувачів.

 

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів
 Чернігівської обласної військової адміністрації