back

Свириденко: Очікуємо стати кандидатом у члени ЄС у наступному місяці

24-05-2022 | 10:22

Україна очікує стати кандидатом у члени Європейського Союзу вже у наступному місяці. Про це під час відкриття Всесвітнього економічного форуму у Давосі заявила перша віцепрем’єр-міністерка - міністерка економіки Юлія Свириденко.

— Саме економічна, енергетична та торговельна інтеграція в ЄС є шляхом до безпеки в Україні. Очікуємо стати кандидатом у члени у наступному місяці. Впевнена, що всі умови для вступу ми виконаємо набагато швидше, ніж за десятиліття, про які говорять скептики, — сказала Свириденко.

Друге завдання, за її словами, - це повний доступ України до ринків G7 та ЄС до 2030 року. Свириденко висловила сподівання, що уряди держав наслідуватимуть приклад Великобританії, ЄС та Канади, які скасували мита на наступні 12 місяців, а також на те, що ці ринки лишатимуться відкритими в довгостроковій перспективі.

Також вона назвала галузі промисловості, розвиток яких український уряд вважає пріоритетним.

— Ми вироблятимемо достатньо сучасної зброї, щоб захистити себе. Плануємо створити спільні підприємства з країнами НАТО, для передачі технологій та подальшого постачання зброї цим державам, — розповіла Свириденко.

Крім того, розвиватимуть такі традиційні галузі, як металургія і машинобудування, а також сільське господарство і харчову промисловість.

— Наша мета - бути в ТОП-5 країн не лише за обсягом, а й за вартістю експорту сільськогосподарської продукції. Тому будемо розвивати переробку сільськогосподарської сировини в Україні, щоб збільшити грошову вартість нашого експорту, — зазначила міністерка.

Також серед перспективних для України галузей Свириденко назвала ІТ-індустрію.

— Для розвитку цих галузей готові надати інвесторам дешеву електроенергію та сировину для подальшої переробки. Ще одна наша перевага - безпечна і швидка логістика: не довше 72 годин до Західної Європи та ніч до Центральної і Східної Європи, — підсумувала вона.

Нагадаємо, раніше Свириденко закликала про заклик ввести повне ембарго на імпорт і експорт та негайно припинити будь-яку співпрацю з росією під час панельної дискусії «Економічна зброя: використання та ефективність санкцій» на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.