back

Володимир Хоменко: «Вимагаю від керівників районів конструктивної і послідовної роботи із впровадження реформ, спрямованих на збалансований поступальний соціально-економічний розвиток регіону»

21-02-2013 | 14:00

На цьому керівник області наголосив під час проведення розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку, бюджету області за 2012 рік та основні завдання на 2013 рік.

Як зазначив в.о. заступника голови облдержадміністрації Леонід Подоляк, протягом 2012 року в непростих економічних умовах вдалося зберегти макроекономічну стабільність та позитивні тенденції по більшості показників.

За напрямом «Економічний розвиток» відповідно до результатів оцінки лідерами є Варвинський, Ічнянський, Козелецький, Бобровицький та Чернігівський райони.

У той же час, найгірші результати мають Щорський, Городнянський, Борзнянський, Ріпкинський та Коропський райони.

Без перебільшення вагомі здобутки торік продемонстрував аграрний сектор.

За темпами росту область посіла 5 місце в Україні, а за обсягом виробництва – 9 місце.

Усі райони наростили обсяги виробництва.

Сільгоспвиробниками отримано рекордний урожай зернових – понад 2,9 млн. т, достатньо вагомий валовий збір картоплі, інших видів рослинницької продукції.

Продовжувалась розбудова виробничої інфраструктури - введено в експлуатацію 6 сучасних елеваторів, ще на 2-х елеваторах - 1-у чергу будівництва, 16 сушарок, сучасних реконструйованих овочесховища, 4 молочні комплекси.

Завдяки роботі, проведеній по захисту прав орендодавців та збільшенню нормативної оцінки землі, за останній рік вдалося підняти рівень оплати за оренду земельних ділянок з 3,6% до 4% від вартості орендованої землі, або 513 грн за 1 га.

Основними стратегічними завданнями у цій сфері залишаються максимальна переробка сировини, впровадження ефективних технологій як у рослинництві, так і у тваринництві, а головне - підвищення рівня життя та умов праці сільського населення поряд із розвитком сільських територій.

Найближчим же завданням є підготовка до весняно-польових робіт та організоване їх проведення.

У промисловому комплексі позитивну динаміку продемонстрували пріоритетна для регіону харчова галузь, добувна, хімічна та нафтохімічна, текстильна, а також з виробництва меблів.

Разом з тим, внаслідок негативного тиску на індекс промислового виробництва ряду інших галузей, досягти більшого не вдалося.

Тому серед основних завдань у промисловому комплексі Леонід Подоляк назвав налагодження системної роботи з підприємствами, сприяння їм у вирішенні наявних проблем, спільний пошук шляхів нарощування обсягів випуску конкурентноспроможної продукції та підвищення технологічного рівня виробництва.

У будівельній галузі за підсумками 2012 року глибина скорочення обсягів будівельних була меншою, ніж у цілому по Україні, що дозволило області посісти 8 місце серед регіонів.

Досить результативним став рік для сфери житлового будівництва. Обсяги введення його в експлуатацію за 2012 рік перевищили рівень попереднього року на 21,4% і склали 191,4 тис. м2. Це забезпечило області 9 місце серед регіонів України.

У 2012 році в економіку області вкладено близько 2,6 млрд гривень капітальних інвестицій та 10 млн дол.США прямих іноземних, що вдвічі перевищує рівень попереднього року.

У сфері малого та середнього підприємництва продовжувалась робота щодо його фінансово-кредитної підтримки, поліпшення бізнес-клімату, спрощення регуляторного середовища, реформування системи адміністративних послуг, зміцнення матеріально-технічної бази дозвільних центрів та забезпечення їх безперебійної роботи.

Серед першочергових завдань у цьому важливому секторі економіки також залишаються продовження соціального діалогу з бізнесом, посилення його ролі у розвитку територій, реалізація в повному обсязі заходів, передбачених обласною та місцевими Програмами розвитку малого та середнього підприємництва на 2013 – 2014 роки.

Сфера споживчого ринку характеризувалася розширенням на 190 одиниць мережі об’єктів роздрібної торгівлі, ресторанного бізнесу та послуг, а також зростанням обсягових показників на фоні дефляційних процесів.

Індекс споживчих цін в області склав 98,8 %, що нижче середнього по Україні.

Протягом 2012 року на ринку праці області створено 20,2 тис. робочих місць - річне завдання перевиконано на 28 %.

Поетапне підвищення державних соціальних стандартів сприяло зростанню середньомісячної заробітної плати, яка у грудні минулого року склала 2498 гривень, а у середньому за рік - 2308 грн. Це вище рівня попереднього року на 16,9 % у номінальному вимірі та на 18,4% - у реальному.

Завдяки спільним зусиллям вдалося дещо зменшити заборгованість із виплати заробітної плати.

Сьогодні вона зосереджена лише у 6 районах та містах Чернігів, Прилуки і Ніжин, на які припадає 97% всієї заборгованості.

Звертаючись до голів райдержадміністрацій в.о. заступника голови ОДА Леонід Подоляк наголосив: необхідно спільно з керівниками і власниками підприємств-боржників вжити всіх можливих заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати, своєчасної подальшої її виплати та надавати допомогу у розв’язанні проблем, які стримують зростання її рівня.

З метою соціального захисту громадян на виплату державних соціальних допомог спрямовано 714 млн грн, що майже на 20 % більше ніж у 2011 році, на надання всіх видів пільг та житлових субсидій - 262,3 млн гривень.

У минулому році інваліди отримали 56 автомобілів, 4876 одиниць технічних засобів реабілітації, 726 інвалідів та ветеранів війни забезпечено санаторно-курортними путівками, 3119 осіб отримали компенсацію за невикористане санаторно-курортне лікування. Для оздоровлення чорнобильців виділено 2695 путівок.

За рахунок державних програм із забезпечення житлом пільгових категорій населення: придбано 24 квартири для інвалідів війни, 7 квартир для воїнів-інтернаціоналістів; 16 квартир для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

Крім того, за кошти державного бюджету придбано 30 квартир постраждалим мешканцям зруйнованих внаслідок вибуху квартир по вул. 50 років ВЛКСМ у м.Чернігові.

Реформування та покращення матеріально-технічної бази гуманітарної сфери є одним із пріоритетів, на реалізації яких зосереджується спільна робота органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

До 1 вересня 2012 року школи отримали 40 нових автобусів та 48 сучасних комп’ютерних комплексів, що дало змогу охопити організованим підвозом до місць навчання 99,5% школярів та значно покращити рівень їх комп’ютерного забезпечення.

Сьогодні майже 80% опорних шкіл забезпечено мультимедійними комплексами та ліцензійними електронними засобами навчального призначення.

За рахунок державних коштів у минулому році проведені роботи з реконструкції та капітального ремонту у 60-ти закладах освіти.

Введено в експлуатацію Седнівський НВК та Новобасаньську школу.

З метою розвитку дошкільної освіти у минулому році відкрито 9 дитячих садків, створено 7 навчально-виховних комплексів, розпочали роботу 14 додаткових груп на базі діючих дошкільних закладів.

Серед першочергових завдань у поточному році - робота із облаштування під’їздів до опорних шкіл, проведення їх ремонтів, забезпечення необхідним обладнанням, поповнення парку шкільних автобусів та розширення мережі дитячих дошкільних закладів.

За рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища в 2012 році вивезено на утилізацію 341,9 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Сьогодні від них повністю очищено території 14 районів.

Як зауважив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, всі зусилля наразі мають бути сконцентровані на виконанні Програми економічного і соціального розвитку на 2013 рік.

За словами керівника області, визначальним мають бути не цифри зростання, а формування нової ідеології економічних відносин, поліпшення рівня та якості життя населення, забезпечення надання гарантованих державою соціальних послуг незалежно від місця проживання.

«Ми повинні послідовно продовжувати напружену та, головне, результативну роботу щодо впровадження ключових пріоритетів та реформ, ініційованих Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем.

Сьогодні на державному рівні розроблено проект Державної програми активізації розвитку економіки на 2013–2014 роки. Зазначена програма спрямована, в першу чергу, на підтримку вітчизняного виробництва і має шість пріоритетних напрямів», - наголосив губернатор.

Перший з них – підвищення конкурентоспроможності економіки. Це можливе за умови вирішення таких основних завдань, як приведення податкового навантаження на бізнес до реальних можливостей економіки; здешевлення доступу до довгострокових кредитних ресурсів; зниження адміністративних бар’єрів для розвитку бізнесу, створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу та інші заходи.

Другий напрям – покращення інвестиційних умов. Його основне завдання – стимулювання реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки.

Третій напрям – підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення. Він передбачає активну підтримку вітчизняного товаровиробника на внутрішньому ринку та його захист на міжнародних ринках.

Четвертий напрям Програми – розвиток високотехнологічних перспективних секторів. Цей напрям включатиме створення державної системи довгострокового кредитування інноваційних проектів через Державний банк розвитку, а також розвиток галузей з високим ступенем доданої вартості.

П’ятий напрям – структурні реформи у стратегічних секторах економіки. До таких секторів відносяться: державний сектор економіки, інфраструктура і зв'язок, паливно-енергетичний комплекс, житлово-комунальне господарство, будівництво.

Шостий напрям – міжнародне співробітництво та розвиток експортного потенціалу.

Без впровадження нових технологій, зниження енергоємності виробництва, освоєння нових високотехнологічних виробів, зменшення частки сировинної продукції у структурі виробництва і експорту неможливо забезпечити прискорений ріст національної економіки.

Одним з ключових напрямів подальшого розвитку економіки області є аграрний сектор. Реформування цієї сфери – це запровадження ефективних форм господарювання у сільськогосподарському виробництві та створення замкнутих виробничих циклів у молочному та м’ясному напрямах.

«Ми повинні, продовжую на цьому наголошувати, вивозити за межі області та країни не сировину, а готову продукцію, вироблену в області. Тоді матимемо не лише просте відтворення виробництва, а й отримаємо додаткову додану вартість, збільшимо кількість робочих місць та відрахування до бюджетів усіх рівнів», - наголосив Володимир Хоменко.

На порядку денному – подальше реформування гуманітарної сфери.

В умовах жорстких бюджетних обмежень має відбуватися вдосконалення організації надання соціальних послуг паралельно із заходами щодо покращення матеріальної бази та поліпшення рівня доступності до базових закладів.

Особливої уваги потребують питання облаштування під'їздів до шкіл та лікарень, налагодження безперебійної роботи служби невідкладної та екстреної медичної допомоги у відповідності до визначених стандартів, раціональне використання вивільнених приміщень.

«Всі ці пріоритети повинні лягти в основу нашої з вами роботи. Тому вимагаю від керівників районів конструктивної і послідовної роботи із впровадження реформ, спрямованих на збалансований поступальний соціально-економічний розвиток регіону», - підкреслив очільник області.

У роботі Колегії облдержадміністрації взяв участь головний консультант-інспектор Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України Олег Шепетін.


Прес-служба облдержадміністрації