back

14 травня — Всесвітній день мігруючих птахів

14-05-2022 | 11:49

Всесвітній день, присвячений перелітним птахам, офіційно проголошений у 2006 році. Історичною передумовою для його запровадження стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана ще в 1906 році. Відзначається, як правило, два дні, починаючи з другої суботи травня.

Птахи відіграють важливу роль у природі та житті людини. У природних умовах існують складні взаємозв'язки між птахами й рослинами, з одного боку, та між птахами й іншими тваринами – з іншого. Частина птахів щороку мігрує з далекої півночі на далекий південь і повертається. Міграція птахів є одним з індикаторів біорізноманіття, здоров'я екосистеми, змін клімату.

На жаль, війна і тут внесла свої корективи: через бойові дії багато птахів втратили свої домівки, а деякі місця взагалі стали непридатними для зупинки та гніздування.

Приміром, лелеки: багатьом з них потрібно знаходити придатне місце, де вони можуть збудувати нове гніздо, бо їхні вже зруйновані. Оскільки птах великий, то і місце потрібне розлоге.

Дуже впливають на птахів різкі звуки, як от вибухи. Тож про дотримання сезону тиші у період їхнього розмноження (1 – 15 червня) нині взагалі не йдеться. Крім того, під час активних бойових дій зруйновані місця гніздівлі птахів на водно-болотних комплексах природно-заповідного фонду.

Особливо вразливими є ліси. Там живуть багато рідкісних птахів. Для прикладу, червонокнижний вид — чорний лелека, який гніздиться в густих лісах нашої області подалі від людей, зокрема й на території РЛП «Міжрічинський». Бойові дії дуже шкодять його ареалу існування.

Під час війни птахи можуть страждати через різні локальні проблеми. Деякі види відмовляться від гніздівлі, якщо їх турбуватимуть вибухи, пожежі або люди. Деякі — зроблять кладку, але втратять потомство через ті ж самі вибухи та пожежі, а деякі дорослі птахи загинуть. Отже, цього року є висока ймовірність скорочення популяції птахів, особливо мешканців водно-болотних угідь, адже вони не зможуть нормально провести сезон розмноження.

Водночас спостереження за птахами, слухання їхніх співів — своєрідна терапія, яка так потрібна в нинішніх воєнних умовах.

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації