back

Ранкове звернення начальника обласної військової адміністрації В'ячеслава Чауса

13-03-2022 | 13:33

Доброго ранку, Чернігівщино! Ворог знову завдавав бомбових і авіаударів по цивільних об’єктах міста Чернігів.

Вночі зміг почитати частину повідомлень, які ви мені надсилаєте. Дякую за ту підтримку, яку ви в своїх повідомленнях надаєте нашій команді, нашим Збройним Силам, волонтерам. Кожне слово підтримки - це енергія для нас, це енергія для кожного бійця, для кожного волонтера, для кожного держслужбовця, який сьогодні також виконує свою роботу.

Далі по питанням, які підіймаються.

Блок 1. Евакуація. Вона буде здійснена виключно після того, як у нас буде порозуміння щодо "зеленого коридору". Його встановлення - це домовленості між нашими Збройними Силами та ворогом. На сьогодні таких домовленостей нема. Я продовжую наголошувати, що як тільки ми сформуємо колони автобусів централізовано і будемо відправляти, є дуже висока вірогідність, що ці колони будуть розстріляні ворогом. Я не хочу посилати мешканців Чернігова майже на вірну смерть. Тому евакуація виключно після встановлення "зеленого коридору". Крапка. Ті авто які виїжджають - ризик менший. Бо це не організована колона. Ворог не розуміє, що це їдуть автобуси з дітьми, з людьми і ризики менші, машини проїжджають. на сьогодні поки є можливість проїхати.

Блок 2. Ми мерзнемо. У нас нема світла, нема води.: Обленерго вчора відновило на більшій частині міста енергопостачання. Сьогодні роботи триватимуть і як буде можливість світло буде подано до всіх будинків. на сьогодні частина міста зі світлом. Переважна частина. Далі - водоканал. 30-40 відсотків квартир уже з водою. Це станом на 16:00 вчора. І вже підвищується тиск в системі. Тому сьогодні ця робота теж продовжується. Місто буде з водою.

Мобільний зв’язок. На сьогодні є мережа в центрі міста. На віддалені частини міста не долітає. Будь ласка, встановіть автоматичний пошук мережі, щоб ви могли переключатися на іншого у разі, якщо у вашого мобільного оператора нема зв’язку. Сьогодні я не називаю операторів, щоб уникнути провокацій і прицільних ударів ворога по цій мережі. Меседж головний, щодо нам холодно: для перемоги - треба померзнути, якщо треба. У нас йде війна. Наші бійці сидять в окопах. Наші волонтери цілодобово забезпечують харчуванням ЗСУ, укриття. Якщо треба померзнути для перемоги, то ми померзнемо.

Третій і головний меседж - про холодну голову. Знову є вкиди, щодо того, що багато людей сидить без води світла і мерзнуть, їх не годують. У місті Чернігів волонтери перевіряють всі ці скарги, які надходять у більшості випадків вони не підтверджені. Це просто вкиди, щоб сіяти паніку. Усім важку. я розумію, що ми всі не їмо так, як хочемо, не спимо, так як хочемо, ми в холоді. Але, чернігівці треба потерпіти. Для перемоги це найменше. Нашим хлопцям на "передку" ще гірше, але вони відбивають атаки ворога і більш того завдають значного удару.