back

Зупинка реєстрації податкових накладних: шляхи вирішення проблеми шукали на засіданні профільної робочої групи при ОДА

22-02-2022 | 16:05

Тривалий час аграрії області скаржаться на призупинення реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі. Відповідна система, затверджена два роки тому, автоматично блокує податкові накладні при фіксації певних відхилень. Причини можуть бути різними, наприклад — мала чисельність штатних працівників при відносно великих оборотах виробництва або ж низька заробітна плата на підприємстві.

Шляхи вирішення цієї проблеми сьогодні шукали на засіданні профільної робочої групи при ОДА. До діалогу запросили заступника начальника Головного управління ДПС в області Руслана Погрібного та представників семи господарств області. В обговоренні також взяв участь заступник голови ОДА Дмитро Синенко та директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний.

На переконання фермерів таке блокування не завжди є виправданим та створює додаткові перепони. До того ж покупець не може включити суму ПДВ, яку він сплатив у вартості товару (послуги), до податкового кредиту, а значить й отримати зменшення податкового зобов’язання до бюджету.

Зібрання проаналізувало кожен конкретний випадок зупинки реєстрації накладних господарств, які сьогодні були на зустрічі. Руслан Погрібний зауважив, що розібратися в ситуації можна, подавши пояснення та відповідні документи на розгляд відповідної регіональної комісії при податковому органі (працює щоденно).

— Відповіді на всі питання можна знайти лише комунікуючи. Як приклад — наше сьогоднішнє обговорення, — зауважив Дмитро Синенко. — Щодо проблеми зупинки реєстрації накладних, то вважаю доцільним підготувати колективне звернення органів влади та сільгоспвиробників до Державної податкової служби України щодо внесення змін у підзаконні акти. Адже якщо це питання постає так часто, то вирішувати його в ручному режимі незручно.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації