back

Держпродспоживслужба та Нацполіція продовжують стежити за дотриманням карантинних обмежень

08-02-2022 | 16:47

На сьогодні половина дорослого населення України пройшла повний курс вакцинації проти COVID-19. На Чернігівщині цей показник станом на 7 лютого – 46,8%. Але цього ще замало для успішного проходження чергової хвилі зростання захворюваності. Відмовитися від карантинних обмежень можна буде лише за умови досягнення 70% вакцинованих серед дорослого населення.

Наразі ж в області дотримання протиепідемічних заходів постійно контролюють відповідні компетентні органи.

Зокрема вчора, 7 лютого, фахівці Держпродспоживслужби проінспектували 55 закладів торгівлі продовольчими товарами та 33 – непродовольчими, 13 – громадського харчування та ще 8 інших об’єктів.

Загалом по області провели 109 моніторингових та санітарно-епідеміологічних обстежень. Виявили 26 порушень/недоліків та надали 26 пропозицій з їх усунення.

Перевірку здійснювали 19 робочих груп: у 11 з них брали участь представники Нацполіції, у 1 – представники центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Нагадаємо, Чернігівська область зараз в «помаранчевій» зоні. Для відвідування та роботи громадських закладів, ресторанів, спортцентрів, розважальних закладів, участі в масових заходах тощо потрібно принаймні одне щеплення проти COVID-19, чинний негативний тест чи сертифікат про одужання. Зараз «жовтий» COVID-сертифікат чинний лише 30 днів з моменту щеплення. До речі, термін дії «зелених» COVID-сертифікатів скорочено з 365 до 270 днів.

Підприємці повинні перевіряти у всіх відвідувачів COVID-сертифікати шляхом зчитування QR-коду мобільним додатком «Дія». У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення — штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби
у Чернігівській області