back

У Дії з’явився COVID-сертифікат для щеплених бустерною дозою

02-02-2022 | 11:18

З 1 лютого усі, хто отримав бустерну дозу щеплення від COVID-19, можуть завантажити новий COVID-сертифікат.

Щоб його отримати достатньо надіслати запит на порталі чи в застосунку «Дія». Зробити це можна одразу в перший день введення дози вакцини проти COVID-19, щойно медики введуть дані про вакцинацію до Електронної системи охорони здоров’я. Термін дії такого документа – 270 днів, як і в усіх країнах ЄС.

Новим цифровим документом можна користуватися як всередині країни під час введення карантинних обмежень, так і за кордоном. Зокрема, український COVID-сертифікат після бустерної дози буде чинним в Україні з дня вакцинації, а в країнах, які входять до Довірчої мережі, — з 14 дня від дати щеплення.

Сертифікат генерується за умови будь-якої з дозволених схем поєднання вакцин, визнаних в Україні, зауважують в МОЗ. Окрім COVID-сертифіката, українці, які отримали бустер, зможуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Медичний документ видається за місцем щеплення чи в сімейного лікаря, в ньому мають бути перелічені усі дози вакцинації проти COVID-19 відповідно до вимог. Цей документ, як і COVID-сертифікат, буде чинним 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти COVID-19.

Наразі понад 377 тисяч українців посилили свій захист та вже отримали бустерну дозу антиковідної вакцини, в тому числі й на Чернігівщині — 9235 осіб.

Нагадуємо, два тижні тому Уряд, скоротив термін дії «зелених» COVID-сертифікатів. Замість 365 днів тепер він складає 270 днів. Щоб новий термін сертифіката був коректним у додатку «Дія», слід згенерувати свій документ повторно. Це важливо зробити, оскільки після того, як сплине 270 днів від останньої дози повної вакцинації, документ втратить чинність.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України та
 
Чернігівського інформаційно-аналітичного центру медичної статистики