back

На Чернігівщині вшанували пам’ять жертв Голокосту

27-01-2022 | 13:34

Щороку 27 січня Україна зі всією світовою спільнотою згадує жертв Голокосту. Ця пам’ятна дата запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 1 листопада 2005 року.

Сьогодні у Чернігові біля групи братських могил жертв нацизму в урочищі Березовий Рів зібралися представники єврейської громади, національно-культурних товариств, громадських організацій, органів влади, щоб згадати невинних жертв, закатованих нацистським режимом під час Голокосту.

Учасники зібрання поклали квіти до пам’ятного знаку та хвилиною мовчання віддали данину пам’яті загиблим у тій страшній трагедії.

За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни стали 4,5 мільйони дорослих та 1,5 мільйони дітей. Голокост призвів до винищення третини євреїв та до масових жертв серед представників інших національних меншин.

У Чернігові нацисти знищували євреїв в урочищі Березовий Рів. Масові розстріли відбувались тут з 1941 до 1943 року. За свідченнями очевидців, в урочищі поховано понад 1500 людей.

Загалом на Чернігівщині під час Голокосту, за різними підрахунками істориків, було знищено від 4 до 6 тисяч євреїв.

За інформацією Департаменту культури і туризму,
національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації